Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 noiembrie 2014, 14:12 Diaspora moldovenească views 19484
Ce îi așteaptă pe moldovenii care muncesc în Rusia începînd cu anul viitor, 2015
Foto: viza.md
21 noiembrie 2014, 14:12 Diaspora moldovenească views 19484

Ce îi așteaptă pe moldovenii care muncesc în Rusia începînd cu anul viitor, 2015

Pentru care  categorie de migranți moldoveni se va extinde "amnistierea"  temporară?

Începînd cu 1 ianuarie 2015, toți migranții din Rusia vor fi obligați să își achiziționeze polița de asigurare medicală, să dețină un certificat medical, eliberat de o instituție medicală abilitată,  și un certificat ce atestă cunoaștere limbii ruse, istoriei  Rusiei şi bazele legislaţiei Federaţiei Ruse. Cu toate acestea, migranții moldoveni care î-și vor cumpăra patenta  pentru un an de zile, vor putea să și-o prelungească , fără a se deplasa în afara Rusiei. Despre aceasta a anunțat Președintele Congresului diasporelor  moldovenești, Alexandr Kalinin, după întâlnirea între reprezentanții de vîrf a Serviciului Federal de Migrație (regiunea Moscovei) cu reprezentanții diasporei.

Cu toate acestea, la Congresul diasporei moldovenești (CDM) parvin tot mai multe apeluri și e-mailuri, vis-à-vis de procedura de  "amnistiere", în ce măsură este aplicabilă și pentru care categorie de cetățeni.

Mulți migranți moldoveni, care se adresează la CDM pentru ajutor, nu interpretează corect decizia luată de către șeful Serviciului Federal de Migrație (FMS), Konstantin Romodanovskii.

Este important să înțelegem că amnistierea temporară nu se aplică categoriilor de migranți, cărora li s-a aplicat deja decizia de interdicție sau de expulzare din FR. "Amnistierea" se aplică cetățenilor Republicii Moldova, care la momentul deciziei, se aflau  pe teritoriul Federației Ruse (05 noiembrie 2014). Acest lucru a fost declarat de către apărătorul drepturilor  migranților  în Federația Rusă, Alexandr Kalinin.

Orice cetățean al Republicii Moldova, indiferent de încălcarea pe care a săvîrșit-o (administrativă sau migrațională) poate beneficia de o amnistiere temporară. Pentru aceasta, este necesar ca persoanele să părăsească teritoriul Federației Ruse începînd cu 5 noiembrie până la 30 noiembrie inclusiv. Aceștia se pot întoarce înapoi  în Rusia din data de 1 decembrie 2014.Decizia luată va fi pusă în aplicare pentru toți cetățenii Republicii Moldova care au încălcări, cum de exemplu nu s-au înscris la evidență migrațională în termen de șapte zile lucrătoare; nu și-au procurat patentă, ori nu au achitat-o în termen ; nu și-au perfectat permisul de muncă; sau și-au perfectat acte ilegale;  ori nu a parasit la timp teritoriul FR, - a explicat Kalinin.

Potrivit lui, inițiativa Serviciului Federal de Migrație oferă o oportunitate unică pentru toți migranții moldoveni de a se legaliza pe teritoriul Federației Ruse, având în vedere înasprirea legislației migraționale a FR, care se așteaptă la începutul anului 2015.

- E de menționat, că "amnistierea" oferă o șansă migranților moldoveni pentru a economisi bani, în ceia ce ține perfectarea actelor, care ar permite desfășurarea unei activități legale pe teritoriul FR. Cert este că de la 1 ianuarie 2015 pentru a se legaliza pe teritoriul FR, migranții vor fi obligați să susțină un test la limba rusă, istorie și elementele de bază ale legislației Federației Ruse, de asemenea, vor fi supuși unui examen medical și vor fi obligați să cumpere polița medicală. Plus la toate, cetățenii moldoveni, care muncesc în FR, vor achita  taxa lunară pentru patentă mult mai mare decît pînă acum, - a anunțat apărătorul pentru drepturile omului.

Potrivit Kalinin, de la 1 ianuarie 2015, migranții moldoveni care î-și vor cumpăra patenta de muncă  în regiunea Moscovei, la o persoana fizică, ori juridică, vor fi obligați să plătească o taxă lunară de 4000 de ruble (1280 lei), iar în orașul Moscova - 5000 de ruble (1600 lei).

- Începînd cu anul 2015 patenta de muncă va costa 48.000  de ruble rusești pentru un an, polița de asigurare medicală - 1600 de ruble, iar certificatele, medical și cel de cunoaștere a limbii și istorie ruse - 5 mii de ruble, suma finală pentru perfectarea actelor, constituind 59.600 de ruble ruseși (19 mii de lei).  Necătînd la asta, pînă la finele acestui an, patenta de muncă la persoanele fizice, va fi emisă doar cu o condiție , comisionul lunar să constituie 1216 de ruble, iar obținerea certificatelor nu este obligatorie. În acest caz procedura de legalizarea va costa 14.592 de ruble (4.669 de lei), cu 45.000 de ruble mai puțin decât începînd cu anul 2015, - a menționat Kalinin.

După cum a menționat Romodanovskii, cetățenii RM vor  fi "favorizați în perfectarea patentei de muncă, a permisului de muncă, dacă va fi cota necesara." Având în vedere cooperarea CDM cu  SFM, CDM  va contribui la facilitarea perfectării permisului de muncă și a patentei.

Sursa: www.viza.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , munca , Rusia , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1850
Populația:
276 locuitori

Plop este un sat din cadrul comunei Coşcalia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Căușeni și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 276 de oameni. Satul Plop a fost menționat documentar în anul 1850.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.