Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 martie 2014, 10:40 Diaspora moldovenească views 24540
Moldovenii nu vor avea nevoie de vize pentru a munci în Polonia
Foto: tv7.md
14 martie 2014, 10:40 Diaspora moldovenească views 24540

Moldovenii nu vor avea nevoie de vize pentru a munci în Polonia

Moldovenii care vor dori să muncească în Polonia nu vor mai avea nevoie de vize. Asta ne promite ministrul polonez al Muncii care a avut ieri o întîlnire cu premierul Iurie Leancă, iar astăzi cu ministrul muncii Valentina Buliga. Și tinerii vor avea mai multe oportunități. Va fi elaborat un program special de studii și muncă pentru studenți. În prezent, în Polonia muncesc pînă la 3000 de moldoveni.

Wladyslaw Kosniak-Kamysz, Ministrul Muncii Din Polonia: «Cetățenii Republicii Moldova cît și ai Ucrainei care doresc să muncească pe teritoriul Poloniei au posibilitatea să obțină acel permis de muncă într-o perioadă mai restrînsă și în condiții facilitare. Dacă vor să muncească pentru o perioadă mai mică de jumătate de an este suficient să depună o cerere la Agenția pentru ocuparea forței de muncă din Polonia. Nu sînt necesare vizele».

Cei aproape 3000 de moldoveni angajați în Polonia activează în domeniile serviciilor, industriei textile și agriculturii. În contextul protestelor de la Chișinău pe marginea modificărilor legislative care vizează concediul de maternitate ministrul Muncii din Polonia a ținut să precizeze prevederile legislației naționale.

Wladyslaw Kosniak-Kamysz, Ministrul Muncii Din Polonia: «Dintre toate țările europene în Polonia este unul din cele mai lungi concedii de maternitate. Durează un an de zile. Pentru prima jumătate de an este achitată suma integrală a salariului mediu, pentru a doua jumătate de an 60 procente sau poate fi luată decizia de achitare a unei marje de 80 procente din salariu pentru întregul an.

O soluție eficientă introdusă în Polonia a fost posibilitatea de a reveni la muncă după 20 săptămîni a femeii sau bărbatului pe jumătate de salariu».
Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecției Sociale Și Familiei: «Polonia pentru noi este un model.

Au fost capabili să facă reforme la timpul potrivit , au reglementat un domeniu care ne-a afectat și pe noi – migrația».

Salariul mediu în Polonia constituie 850 de euro. Amintim că acum o săptămînă, la Chișinău, mămicile au protestat împotriva modificărilor la legislație care prevăd că din 1 aprilie indemnizația pentru îngrijirea copilului va fi determinată de venitul obținut în ultimele 12 luni lucrate, luîndu-se în calcul concediile, cînd veniturile sunt mai mici. Dacă mama aflată în concediu de maternitate își reia activitatea indemnizația se anulează sau i se achită doar 50 la sută din salariu. La a doua sarcină beneficiază, potrivit modificărilor , de o indemnizație de 30 la sută din salariul minim de 1600 lei și nu din venitul pe care l-a avut înainte de prima naștere.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

munca , moldovenii , Polonia , viza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
3155 locuitori

Bravicea este un sat și comună din raionul Călăraşi. Este unicul sat din comuna cu același nume. Satul Bravicea, pe valea rîului Cula, se află la distanţa de 28 km de orașul Călăraşi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3 155 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.