Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
26 august 2024, 14:00 Natura şi turismul views 993
Pe lîngă cascada Saharna și cascada Țîpova este afectată de secetă
26 august 2024, 14:00 Natura şi turismul views 993

Pe lîngă cascada Saharna și cascada Țîpova este afectată de secetă

Una dintre atracțiile turistice din R. Moldova, cascada Saharna din raionul Rezina s-a oprit din cauza secetei.

Turiștii și credincioșii care au vizitat Mănăstirea Saharna au observat că apa nu mai cade de pe stînci și au postat pe rețele imagini video și foto cu cascada secată, care au stîrnit discuții și îngrijorări.

Un alt obiectiv turistic din zonă este Cascada Mare Țipova din același raion, este afectată de temperaturile înalte, debitul acesteia scăzînd considerabil. Apa va reveni la toamnă, cînd va ploua, dau asigurări specialiștii, transmite Noi.md cu referire la Europa Liberă.

Aceasta face parte din rîulețul Jidăuca, care are o lungime de 13 km și pornește dintre dealurile satului Cinișeuți. În canionul Țipova-Horodiște, ar fi cinci-șapte cascade „mai măricele”, spune Ludmila Iftodi, șefa complexului muzeal „Saharna-Țipova”, filială a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Muzeografa spune că debitul Cascadei Mari a scăzut vizibil față de această primăvară, iar alte două – Cascada Mică și Pletele Veronicăi – au secat. Iftodi susține că ultima dată Cascada Mică a secat, acum 4 sau 5 ani, din cauza barajelor de pe rîu. Ea admite, însă, că anul acesta ar putea să există mai multe cauze, inclusiv seceta.

Și rîulețul Jidăuca se varsă în Nistru. Pe parcursul verii, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a menținut cod roșu și portocaliu pe principalele rîuri interne. Din cauza secetei, scad atît apele subterane, cît și izvoarele care alimentează rîurile, explică Alexandru Cojocari, șeful Direcției managementul resurselor de apă de la Agenția „Apele Moldovei”. Cînd va ploua, rîurile și cascadele vor reveni la debitul lor normal, dă asigurări specialistul.

În timp ce rîurile din interiorul țării depind de precipitații și seacă pe timp de caniculă, rîurile Nistru și Prut sînt mai puțin vulnerabile, întrucît apa vine din Munții Carpați, explică Oleg Ciubotaru, șeful Secției monitoring hidrologic de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

cascada , Saharna , Țîpova , seceta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
434 locuitori

Constantineşti este un sat din cadrul comunei Goteşti, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cantemir și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 434 de oameni. Satul Constantineşti a fost menționat documentar în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.