|
Ștampilele de pe pașaport vor deveni istorie
Ștampilele puse pe pașaport reprezintă pentru mulți călători un motiv de mîndrie care atestă că au vizitat respectiva țară. În viitorul apropiat, însă, am putea spune „adio” ștampilelor de pe pașaport, ca urmare a unei noi prevederi de la UE, care va menține totul digital.
Un nou sistem al Uniunii Europene ar însemna sfîrșitul erei de pașapoarte ștampilate la granițe. Noul sistem automatizat de intrare/ieșire (EES), care urmează să fie lansat în noiembrie 2023, va înregistra digital vizitatorii din afara UE, eliminînd astfel necesitatea ștampilelor fizice, transmite wall-street.ro.
„EES va înlocui actualul sistem de ștampilare manuală a pașapoartelor, care necesită mult timp, nu furnizează date fiabile privind trecerea frontierei și nu permite o detectare sistematică a persoanelor care depășesc termenul de ședere”, se arată într-un comunicat al departamentului pentru migrație și afaceri interne al Comisiei Europene.
Ce este sistemul UE de intrare/ieșire (EES)?
EES va fi un sistem informatic automatizat de înregistrare a călătorilor din țări terțe care sînt scutiți de viză sau care dețin vize de scurtă ședere. De fiecare dată cînd o persoană trece o frontieră externă a UE, sistemul va înregistra numele, tipul de document de călătorie, datele biometrice (amprente și imagini faciale), precum și data și locul de intrare și ieșire. De asemenea, sistemul va înregistra refuzurile de intrare, potrivit Euronews.com.
UE speră că verificările automatizate de control la frontieră și sistemele de autoservire vor îmbunătăți securitatea în blocul comunitar și vor fi mai rapide pentru călători. Cu toate acestea, industria aeronautică și diferite țări au declarat că lipsa de pregătire ar putea cauza probleme inițiale în momentul introducerii sistemului.
Inițial, acesta trebuia să fie lansat în 2022, dar a fost amînat pînă în mai 2023 și apoi din nou pînă în noiembrie. În cadrul noului sistem, călătorii cu acces fără viză în spațiul Schengen vor trebui să obțină autorizația de călătorie online prin intermediul Sistemului european de informare și autorizare a călătoriilor (ETIAS). Acesta va fi lansat în etape, odată ce EES va fi operațional.
Ștampilele pentru pașapoarte sînt încă necesare înainte de lansarea EES
Post-Brexit, britanicii au fost avertizați că trebuie să obțină ștampile pentru pașapoarte atunci cînd ies și intră în Spațiul Schengen.
Acest lucru acționează ca dovadă că nu au depășit limita de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile pentru a beneficia de scutire de viză. De obicei, acest lucru se întîmplă în mod automat la securitate.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1575
- Populația:
- 1449 locuitori
Trebujeni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Butuceni, Morovaia și Trebujeni. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Orhei şi la 71 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1449 de oameni. Satul Trebujeni a fost menționat documentar în anul 1575.
Comentarii
(0)