Spre compartiment: Natura şi turismul
06 iunie 2022, 17:00 Turismul în Moldova views 1711
Ion Ștefăniță: „Să gospodărim la noi acasă!”
Foto: novostipmr.com
06 iunie 2022, 17:00 Turismul în Moldova views 1711

Ion Ștefăniță: „Să gospodărim la noi acasă!”

Moldovenii ar trebui să fie mîndri și recunoscători pentru cel mai frumos dar pe care l-au primit vreodată - țara în care trăiesc. Din păcate, doar ajungînd peste hotare, mulți dintre noi realizează ce contează cu adevărat în viață.

Ion Ștefăniță este unul dintre moldovenii care a dat, la propriu, cu piciorul ofertelor grandioase, dar nu regretă nicio clipă acest lucru, pentru că a știut dintotdeauna ce vrea să facă și unde să-și realizeze marele vis. Momentul în care se plimba prin satele Moldovei și nu avea pe cine să salute, l-a făcut să-și răsuflece mînecile și să renască satele Moldovei.

„După 2010, am văzut satele pustii. Este concluzia cu care m-am întors de fiecare dată la Chișinău și era foaret trist atunci cînd, la ora 12 sau 14, nu aveam cui să-i spun „bună ziua” sau să întreb de vreo mătușă unde-i biserica din sat. Anume această situație m-a motivat să pornesc acest proiect, prin genericul „Renaștem satele Moldovei”. De la satele pustii ale Moldovei, la renașterea satelor pustii ale Moldovei. Acesta este mesajul pe care îl transmit prin acest spațiu”, declară Ștefăniță.

„Noi trebuie să respirăm și cu tot ce înseamnă valoare economică a acestui patrimoniu. Îi îndemn pe tinerii care au reușit să intre în hemoragia socială, care au căpătat experiențe peste hotare, să revină acasă, la vatră și să facă același lucru - să gospodărim la noi acasă, să ne facem ordine în casă, în ogradă, în stradă, în sat, în țară”, este îndemnul inițiatorul proiectului Muzeul Țăranului, Ion Ștefăniță.

Întregul interviu cu Ion Ștefăniță îl puteți vedea AICI.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
1037 locuitori

Orac este un sat şi comună din raionul Leova. Orac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 77 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1037 de oameni. Satul Orac a fost menționat documentar în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.