|
Grădina Botanică din Tiraspol - un paradis al trandafirilor (Foto)
Fondată în anul 1959 la inițiativa academicianului P. I. Dvornikov. La momentul fondării se numea Parcul Dendrologic al Academiei de Științe al RSSM. Ulterior a obţinut statutul de Grădină Botanică, face parte din Institutul de Cercetare Agricol al Transnistriei.
Gradina este situată la marginea estică a oraşului Tiraspol şi ocupă suprafața de 20,5 hectare. Ca suprafaţă este mai mică decît Grădina Botanică din Chişinău (104 ha) și Dendrariul chişinăuian (84 ha). Chiar dacă e mai mică ca suprafaţă, Gradina Botanica de la Tiraspol este renumită pentru colecțiile sale. Mai întîi de toate prezintă un interes deosebit rozariul. În grădină au fost plantaţi mai mult de 200 de soiuri de trandafiri, astfel anume rozariul, care ocupă partea centrală a parcului, este partea principală a expoziției.
Dar nu numai trandafirii i-au adus faimă Grădinii Botanice de la Tiraspol. Foarte bogată este secțiunea dendrologică a colecţiei, care ocupă partea de nord-vest a parcului. Aici se întîlnesc specii rare de conifere și foioase din diverse colţişoare ale lumii. Un farmec deosebit îi oferă parcului diversele soiuri de arbuști și straturile de flori, care împrejmuiesc nenumăratele cărări și alei ale parcului.
Parcul este foarte bine planificat, lucru de care vă puteți convinge, privind harta Google prezentată de către noi. În orice colțişor al parcului veți găsi bănci confortabile, locuri de odihnă, foişoare acoperite cu plante agăţătoare, ba chiar pavilioane întregi, unde se pot organiza diverse activități. Gradina este bine îngrijită şi continuă să se dezvolte.
Ne-a bucurat foarte mult aleea de divertisment din preajma intrării în parc, decorată la inițiativa lucrătorilor parcului cu personaje din poveşti și desene animate. Toate aceste figurine sînt realizate din cele mai simple şi obişnuite materiale: sticle de plastic, anvelope vechi, chiar și vesela veche a fost utilizată pentru ele. Însă, datorită fanteziei şi gustului artistic al creatorilor ei, Aleea Poveştilor a ieşit foarte nostimă, făcîndu-i să zîmbească nu numai pe copiii, ci şi pe maturii, veniţi în vizită la Grădina Botanică. Veți vedea o parte din aceste personaje amuzante în fotografiile prezentate de noi.
Din păcate, nu am reuşit să găsim descrieri ample și detaliate ale acestui minunat colţişor al naturii ‒ loc de odihnă al orăşenilor. De aceea, vă povestim doar despre ce am văzut cu proprii ochi și ce am reuşit să fotografiem. Sperăm, că acestea vă vor ajuta să aveţi idee despre ceea ce reprezintă acest parc. Trebuie să vă spunem, de asemenea, că Grădina Botanică este activ vizitată de orăşeni, am văzut aici excursii ale elevilor, mame care se plimbau împreună cu copiii, tot aici sînt organizate periodic întîlniri importante ale conducerii oraşului cu oaspeții săi, pentru astfel de întruniri parcul se închide pentru vizitatorii de rînd.
Am vizitat parcul de cîteva ori în vara anului 2012, o vară secetoasă, cu arşiţă. Această împrejurare a influențat, desigur, vegetaţia parcului, acest lucru se observă foarte bine mai ales din fotografiile făcute în luna august. Nu este exclus, că vom reveni în această Grădină minunată primăvara pentru a completa galeria noastră foto. Aşa că, pînă la noi întîlniri în Grădina Botanică a orașului Tiraspol.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1600
- Populația:
- 2666 locuitori
Maramonovca este un sat şi comună din raionul Drochia. Maramonovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Drochia și la 201 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2666 de oameni. Satul Maramonovca a fost menționat documentar în anul 1600.
Comentarii
(0)