Go to section: Nature and tourism
04 may 2023, 17:00 Nature and tourism views 35042
04 may 2023, 17:00 Nature and tourism views 35042

Grădina Botanică din Tiraspol - un paradis al trandafirilor (Foto)

Aleile, straturile de flori şi peluzele din partea centrală a Grădinii Botanice

Fondată în anul 1959 la inițiativa academicianului P. I. Dvornikov. La momentul fondării se numea Parcul Dendrologic al Academiei de Științe al RSSM. Ulterior a obţinut statutul de Grădină Botanică, face parte din Institutul de Cercetare Agricol al Transnistriei.

Gradina este situată la marginea estică a oraşului Tiraspol şi ocupă suprafața de 20,5 hectare. Ca suprafaţă este mai mică decît Grădina Botanică din Chişinău (104 ha) și Dendrariul chişinăuian (84 ha). Chiar dacă e mai mică ca suprafaţă, Gradina Botanica de la Tiraspol este renumită pentru colecțiile sale. Mai întîi de toate prezintă un interes deosebit rozariul. În grădină au fost plantaţi mai mult de 200 de soiuri de trandafiri, astfel anume rozariul, care ocupă partea centrală a parcului, este partea principală a expoziției.

Dar nu numai trandafirii i-au adus faimă Grădinii Botanice de la Tiraspol. Foarte bogată este secțiunea dendrologică a colecţiei, care ocupă partea de nord-vest a parcului. Aici se întîlnesc specii rare de conifere și foioase din diverse colţişoare ale lumii. Un farmec deosebit îi oferă parcului diversele soiuri de arbuști și straturile de flori, care împrejmuiesc nenumăratele cărări și alei ale parcului.

Trandafirii vestiţi ai Grădinii Botanice de la Tiraspol

Parcul este foarte bine planificat, lucru de care vă puteți convinge, privind harta Google prezentată de către noi. În orice colțişor al parcului veți găsi bănci confortabile, locuri de odihnă, foişoare acoperite cu plante agăţătoare, ba chiar pavilioane întregi, unde se pot organiza diverse activități. Gradina este bine îngrijită şi continuă să se dezvolte.

Ne-a bucurat foarte mult aleea de divertisment din preajma intrării în parc, decorată la inițiativa lucrătorilor parcului cu personaje din poveşti și desene animate. Toate aceste figurine sînt realizate din cele mai simple şi obişnuite materiale: sticle de plastic, anvelope vechi, chiar și vesela veche a fost utilizată pentru ele. Însă, datorită fanteziei şi gustului artistic al creatorilor ei, Aleea Poveştilor a ieşit foarte nostimă, făcîndu-i să zîmbească nu numai pe copiii, ci şi pe maturii, veniţi în vizită la Grădina Botanică. Veți vedea o parte din aceste personaje amuzante în fotografiile prezentate de noi.

Grupurile de copaci de la marginea parcului

Din păcate, nu am reuşit să găsim descrieri ample și detaliate ale acestui minunat colţişor al naturii ‒ loc de odihnă al orăşenilor. De aceea, vă povestim doar despre ce am văzut cu proprii ochi și ce am reuşit să fotografiem. Sperăm, că acestea vă vor ajuta să aveţi idee despre ceea ce reprezintă acest parc. Trebuie să vă spunem, de asemenea, că Grădina Botanică este activ vizitată de orăşeni, am văzut aici excursii ale elevilor, mame care se plimbau împreună cu copiii, tot aici sînt organizate periodic întîlniri importante ale conducerii oraşului cu oaspeții săi, pentru astfel de întruniri parcul se închide pentru vizitatorii de rînd.

Am vizitat parcul de cîteva ori în vara anului 2012, o vară secetoasă, cu arşiţă. Această împrejurare a influențat, desigur, vegetaţia parcului, acest lucru se observă foarte bine mai ales din fotografiile făcute în luna august. Nu este exclus, că vom reveni în această Grădină minunată primăvara pentru a completa galeria noastră foto. Aşa că, pînă la noi întîlniri în Grădina Botanică a orașului Tiraspol.

 

Grădina Botanică din or. Tiraspol - album foto

Keywords:

natura , turism , parc , Tiraspol

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
1553 locuitori

Hulboaca este un sat din cadrul comunei Grătieşti, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 13 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1553 de oameni. Satul Hulboaca a fost menționat documentar în anul 1660.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.