Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
01 august 2021, 11:00 Natura şi turismul views 2222
Levănțica din Moldova, subiect de interes pentru străini
01 august 2021, 11:00 Natura şi turismul views 2222

Levănțica din Moldova, subiect de interes pentru străini

Crescătorii de levănțică moldoveni și-ar dori să poată concura cu bulgarii”, titrează publicația „Дневник” din Bulgaria un articol preluat de la Agenția „France-Presse” (AFP).

Agenția se referă la Alexei Cazac, care a început să crească levănțică cinci ani în urmă, acum ajungînd să îngrijească 60 de hectare de plante cu aromă puternică, utilizată cel mai mult în industria parfumului.

Omul de afaceri spune că în Moldova clima este ideală pentru acest tip de vegetație, predispusă soarelui și rezistentă arșiței.

Producția o vinde unui grup francez.

După destrămarea URSS, ramura în cauză a cunoscut un grav declin pînă în primii ani ai secolului curent, scrie AFP.

Dar tendința se schimbă, cîmpurile de levănțică ocupă în prezent 1400 de hectare, iar producția de uleiuri eterice va atinge anul acesta cifra de 20 de tone.

Chiar și așa, precizează AFP, mai e mult pînă se atinge nivelul de altă dată.

Totodată, industria uleiului eteric e pe cale de a renaște, menționează Alexandru Bădărău, președintele asociației producătorilor de levănțică.

Jucătorii internaționali au remarcat efortul moldovenilor: conform datelor asociației, 99 la sută din uleiul de levănțică este exportat, preponderent în UE.

Partnerul de bază este Germania. Dar Franța și Bulgaria, mari țări-producătoare, la fel se numără printre cumpărători.

În ideea de a putea concura cu Bulgaria, unul din cei mai mari exportatori în domeniu, moldovenii își laudă calitatea producției, scrie AFP.

Tînărul producător Nicu Ulinici, care deține 10 hectare de plante la circa 10 de kilometri de Chișinău, spune că soiul moldovenesc de levănțicăc dă ulei mai puțin, dar de o calitate mai bună.

În scopul unui succes pe piața internațională, Asociația națională a aprobat marca „Uleiuri eterice din Moldova” și speră să intre în curînd în posesia unui certificat de calitate internațional.

În așteptarea acestei zile, notează AFP, producătorii moldoveni căștigă și din contul turiștilor care pozează pe fundalul întinderilor pitorești în culori pastelate.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

levanțică , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1848
Populația:
1335 locuitori

Gaşpar este un sat şi comună din raionul Edineţ. Gaşpar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ şi la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1335 de oameni. Satul Gaşpar este menţionat documentar în anul 1848 cu numele de Fîntîna Nouă, iar din 1930 apare sub numele de Gaşpar.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.