Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
07 decembrie 2012, 10:44 Natura şi turismul views 8172
07 decembrie 2012, 10:44 Natura şi turismul views 8172

Iarna europeană: Fenomen normal sau neobişnuit?

Ploaia de gheaţă din Moscova, temperaturile scăzute din Europa Centrală reprezintă doar unul dintre scenariile iernii europene obişnuite. În orice caz de această părere sînt meteorologii care nu văd nimic neobişnuit, transmite ruvr.ru.

Recent, traficul din capitala rusă s-a blocat. Troienele de zăpadă de jumătate de metru, stratul de gheaţă de pe drumuri şi ploaia de gheaţă nu sunt condiţii deloc favorabile pentru automobilişti. O vreme neobişnuit de rece pentru această perioadă s-a înregistrat şi în Europa Centrală: în Elveţia, Germania, Cehia şi Polonia. Temperatura a scăzut pînă la -5 grade, stratul de zăpadă a atins 5-7 centimetri.

Meteorologii îi asigură pe europeni că nu este nimic neobişnuit în aceste fenomene ale naturii. Este vorba de o intersectare a unui ciclon mediteranean cu un anticiclon arctic, consideră Leonid Starkov, specialist la compania Ghismeteo.

„Acest fenomen se înregistrează în anumite procese atmosferice. Iarna a început brusc şi decisiv. Un strat atît de mare de zăpadă este puţin neobişnuit pentru sfîrşitul lunii noiembrie. Cu toate acestea, o dată la 5-8 ani astfel de fenomene au loc”.

În ultimul timp, nu trebuie să se aştepte la stabilitate din partea vremii nici Rusia, nici celelalte state europene, spune Marina Makarova, specialist la Centrul de Hidrologie şi Meteo.

„Problema este că aceste cicloane vor continua să determine vremea pe teritoriul Europei. Centrul şi nord-vestul Europei vor fi supuse în următoarele săptămîni atacurilor stihiei. În Rusia iarna va fi cu ninsori abundente şi temperaturi scăzute”.

Potrivit experţilor, în Moscova iarna trece prin două scenarii. Primul, mai cald, este numit „iarnă europeană”, cînd din vest pătrunsă o masă de aer cald şi umed. Temperaturile ridicate sunt însoţite de polei, precipitaţii, inclusiv ploi cu gheaţă. În principiu, acesta este un fenomen rar pentru Rusia. Ea s-a mai confruntat cu el în decembrie 2010, cînd în Moscova s-au prăbuşit cîteva mii de copaci, au îngheţat trotuarele, iar în regiunea Moscova s-a întrerupt curentul electric. Ceva asemănător s-a înregistrat şi anul trecut, dar fără urmări importante.

Există şi un al doilea scenariu al iernii ruseşti, cînd din Siberia pătrunde o masă de aer rece. Atunci se înregistrează geruri puternice cu aer uscat. Însă deocamdată meteorologii preferă să nu vorbească despre posibilitatea unui astfel de scenariu în această iarnă.

Cuvinte cheie:

meteo , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2792 locuitori

Sculeni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Blindești, Floreni, Gherman și Sculeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Ungheni și la 130 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2792 de oameni. Satul Sculeni a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.