|
În următoarea săptămînă vremea treptat se va răci
Toamna de aur din acest an treptat dă semne că iarna e aproape, temperaturile fiind în scădere. Zile însorite încă vom avea, însă va fi un soare cu dinţi, notează MOLDPRES.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), sfârşitul acestei săptămâni va fi determinat de valori termice încadrate, în medie pe ţară, între 13-18 grade Celsius, ziua, şi 5-10 grade, noaptea. De luni, 18 noiembrie, indicatoarele termometrelor vor coborî, astfel încât la finele săptămânii următoare ziua vom avea până la 10 grade Celsius. Miercuri şi joi, 20-21 noiembrie, în toată ţara se aşteaptă ploi de scurtă durată şi fără intensitate.
Meteorologii susţin că trebuie să se înţeleagă că este vorba de a doua jumătate a lunii noiembrie, aproape de pragul iernii şi este firească o răcire a timpului. „Or, deja se poate de afirmat că în acest an am avut o toamnă fără fenomene meteorologice stihinice, foarte frumoasă şi generoasă, cu mult soare, însă cu mai puţine precipitaţii, ceea ce nu este tocmai de bine agricultorilor", au afirmat pentru MOLDPRES surse de la SHS.
Şi calendarul popular din această perioadă din noiembrie are mai multe semnificaţii, legate de starea vremii, divinităţi şi superstiţii. „Luna noiembrie, din punct de vedere religios, are în centru sărbătoarea Sfinţilor creştini, Arhanghelii Mihail şi Gavriil (la creştinii ortodocşi de rit vechi pe 21 noiembrie). Se spune că săptămâna când este marcată această sărbătoare, Arhanghelii au puteri ocrotitoare asupra oamenilor şi turmelor de oi.
Totodată, atunci când sunt prăznuiţi Arhanghelii, este şi hotarul între toamnă şi iarnă. Oamenii din popor credeau că forţele Necuratului voiau cu orice preţ ca iarna să se abată imediat asupra oamenilor, însă Arhanghelul Mihail avea rolul de a opri venirea bruscă a anotimpului rece. În popor, această perioadă mai poartă şi numele de "vara arhanghelilor", iar vremea este mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. În acelaşi timp, tradiţia spune că între Sf. Mihail şi Gavriil şi ziua de Crăciun trebuie să aibă loc şi "vara iernii", adică vreo 3-4 zile călduţe şi binevoitoare, indică unele surse.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1527
- Populația:
- 5013 locuitori
Copanca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Copanca și Valea Verde. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Căușeni și la 81 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5013 oameni. Satul Copanca a fost menționat documentar în anul 1527.
Comentarii
(0)