|
Începutul iernii se arată friguros, după care se va încălzi
Începutul lunii decembrie se arată a fi iniţial geros, după care prognozele semnalează o relativă încălzire.
Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), pînă luni, 3 decembrie, în toată ţara se aşteaptă valori termice încadrate între minus 2-7 grade, ziua, iar noaptea, maximele vor atinge pînă la 15 grade de frig.
Marţi, 4 decembrie, prima luna de iarnă promite să se îmblînzească. În perioada nocturnă, indicatoarele termometrelor vor arăta între 0 și -8 grade, iar ziua 0-3 grade Celsius. Această tendinţă de încălzire se va menţine până la sfîrşitul săptămînii.
Potrivit specialiştilor SHS, în luna decembrie aproape pe întreg teritoriul ţării se înregistrează temperatură medie lunară negativă a aerului de la -0,2ºC la sud pînă la -2,1ºC la nord. Însă sînt relativ frecvente cazurile cînd în această lună temperatura medie a aerului este pozitivă. Astfel de valori ale temperaturii aerului se semnalează în raioanele din nordul şi centrul ţării în medie o dată în 4 ani, în cele din sud – o dată în 2 ani. Cea mai rece lună decembrie pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe cea mai mare parte a teritoriului a fost în anul 2002, când temperatura medie lunară a aerului a constituit între 5,8ºC (Ceadîr-Lunga) şi -8,0ºC (Soroca). Cea mai caldă lună decembrie a fost în anul 1960, cînd temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +2,7ºC (Rîbniţa) şi +5,8ºC (Tiraspol).
Denumirea populară a lunii decembrie este Undrea. Semnalmentele acestei luni se referă la căderea abundentă a zăpezilor, iar alte denumiri zonale, precum Andrea, Indrea etc. amintesc de Sântandrei, celebrat în perioada respectivă. În această lună, la sate viaţa economică intră într-un proces de oarecare relaxare, paralel cu intensificarea manifestărilor spirituale. O serie de sărbători şi obiceiuri pregătesc sfîrşitul şi începutul anului calendaristic: Bubatul, Sava, Moş Nicolae, Ana Zacetenia, Modest, Ignatul, Moş Ajun, Moş Crăciun, Îngropatul Crăciunului.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XX
- Populația:
- 47 locuitori
Octeabriscoe este un sat din cadrul comunei Moșana, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dondușeni și la 198 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 47 de oameni. Satul Octeabriscoe a fost înființat la începutul secolului XX cu denumirea Dragalina.
Comentarii
(0)