|
Catastrofă la Strășeni! Ecologiștii bat alarma (Video)
Ecologiștii bat alarma de mai mult timp în privința catastrofei ecologice de la Strășeni, unde apele reziduale se scurg în mediul ambiant.
Deși autoritățile locale recunosc că problema ecologică a atins cote alarmante din cauză că tronsonul de evacuare a apelor reziduale este complet nefuncțional, iar reziduurile sînt deversate direct pe cîmpuri, ceva concret, cu excepția "activității de hîrtie", autoritățile nu întreprind.
Potrivit primarului orașului Strășeni, Valentina Casian, construcția stațiilor de epurare ar pune capăt tuturor problemelor. Cu toate acestea, Primăria nu dispune de bani pentru realizarea unui asemenea proiect de anvergură și nici nu știe în cît timp ar putea dura aceasta.
„Noi am elaborat proiectul tehnic de construcție a stației de epurare, al cărei cost este estimat la zeci (poate chiar milioane) de lei. Pentru noi aceasta este o sumă enormă, aproape cît bugetul întregii localități. De aceea ne-am propus să construim stația în cadrul proiectului conductei Chișinău-Strășeni-Călărași, finanțat de banca germană KfW și pentru care au fost alocați deja 16,5 milioane de euro", a menționat Valentina Casian.
"Au propus" și cu aceasta activitatea conducerii Primăriei în cea mai importantă problemă pentru prosperitatea regiunii s-a încheiat?
Cu solicitarea de a comenta situația, ne-am adresat la președintele companiei „DAAC Hermes", Vasile Chirtoca, care a absolvit școala din Strășeni și și-a petrecut acolo tinerețea.
„Îmi amintesc timpurile în care înotam în rîul „Bîcioc", așa dezmierdam noi rîul Bîc, prindeam pește acolo, cînd să traversezi rîul Bîc era practic imposibil. Acesta era un rîu adînc și limpede, pe care a fost construit lacul de acumulare Ghidighici – un loc de odihnă pentru chișinăuieni și locuitorii din preajmă. În mod special, în epoca sovietică, a fost construit un sistem de canalizare sub presiune de aproximativ 10 km, de la Strășeni pînă la Vatra (pe atunci stația Ghidighici), de unde apele uzate se scurgeau la stația de epurare din Chișinău. Noi înțelegem importanța îmbunătățirii situației ecologice din țară, realizăm mai multe proiecte de mediu și depunem eforturi pentru a ajuta autoritățile centrale și pe cele locale, fie financiar, fie în calitate de experți, prin intermediul organizației „Ecodava". În acest context, după ce mi-a atras atenția un articol despre scurgerea apelor uzate în lacul Ghidighici, publicat de portalul www.noi.md, eu, la începutul anului 2016, m-am întîlnit cu primarul de Strășeni, doamna Valentina Casian, și i-am propus ajutorul nostru. După cum se vede, doamna Casian le povestește tuturor despre proiectul stației de epurare și despre modul în care conducerea orașului îl implementează cu eroism. Am auzit despre asta și eu, însă, în urma discuției, am ajuns la concluzia că, în următorii 10 ani, este puțin probabil să se reușească construcția stației de epurare și, de aceea, în primul rînd, este necesar de restabilit stația de pompare din Strășeni, precum și canalul colector de presiune (țeava) pînă la Vatra. Doamna Casian a spus că Primăria este gata să aducă în ordine rețeaua de canalizare (incluzînd aceste cheltuieli în bugetul raional), dar au nevoie de o pompă pentru fracții mari. Eu i-am propus ajutor și, pe cuvîntul de onoare al doamnei Casian, noi am cumpărat, cu aproape 200 de mii de lei, o nouă pompă suedeză și am transmis-o Primăriei cu peste un an în urmă. Pînă în prezent, Primăria nu a făcut nimic, pompa este inactivă și se dovedește că am fost înșelați. Și nu doar noi am fost înșelați, ci și locuitorii orașului și ai raionului Strășeni, chișinăuienii, suferă natura, degradează rîul Bîc și lacul de acumulare, a cărui apă înflorește și seacă. Și era necesar doar de cheltuit cîteva zeci de mii de lei pentru examinarea canalizării și elaborarea măsurilor pentru repararea ei. Banii însă pot fi colectați de la proprietarii de case și baze de odihnă, care sînt acum destul de multe pe malul lacului și care au nevoie de o canalizare normală... În acest sens ar putea ajuta și ONG-urile ecologiste. Dar pentru asta trebuie să ai numite cunoștințe, abilități organizatorice și, cel mai important, trebuie să nu fii indiferent și să vrei foarte tare...", a remarcat Vasile Chirtoca.
Portalul nostru nu a reușit să o contacteze din nou pe primarul Valentina Casian, dar viceprimarul Nicolae Iovu ne-a comunicat că în prezent nu se desfășoară proiecte de restaurare a rețelei de canalizare și nici măcar costurile de reparații nu au fost calculate.
„Aceasta este o situație cu adevărat gravă. Noi ne-am axat doar pe construcția stației de epurare la stația de pompare, așa s-a decis la ședința Consiliului local", a relatat Iovu.
Și cum rămîne cu cuvîntul de onoare al primarului? Dar cu ecologia și interesele a mai peste un milion de oameni?
Despre daunele serioase provocate mediului de apele uzate deversate pe cîmpuri a semnalat în repetate rînduri Fundația pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava". Ecologiștii atenționează că murdăria ajunge prin rîul Bîc direct în lacul de acumulare Ghidighici, prin urmare, efectele dezastrului ecologic încă vor fi resimțite.
„Faptul că se vorbește despre construcția unei stații de epurare este un lucru bun, dar nu cred că acest lucru va fi realizat în următorii 50 de ani. Incompetența autorităților o demonstrează și faptul că nu au făcut măcar un studiu cu privire la costurile de reparare a țevii care duce spre Vatra, dar se aventurează în construcția unor stații de epurare de milioane de euro. În același timp, a fost înșelat șeful companiei care, cu ajutorul nostru, a cumpărat o pompă în valoare de 200 de mii de lei pentru Strășeni. Această pompă ar putea acum să funcționeze și să pompeze toată murdăria la stația de epurare din Chișinău, precum și să scape rîul Bîc și lacul de acumulare de poluanți", a afirmat președintele Fundației „Ecodava", Oleg Sclifos.
Despre prejudiciul cauzat mediului prin poluarea apelor a avertizat și Inspecția Ecologică Strășeni. „Am făcut demersuri către Apă-Canal Strășeni, iar ei au spus că rețelele sînt în curs de reparație, că se caută finanțare. Cînd vi se spune «nu vă băgați nasul unde nu vă fierbe oala», atunci înțelegeți cum se lucrează...", a afirmat Maria Chicăi, specialist principal în cadrul Inspecției.
Menționăm că stația de colectare a apelor uzate din Strășeni, care leagă stația de pompare locală de sistemul de canalizare din Vatra, nu a fost reparată încă din anii 90 ai secolului XX, dar experții consideră că aceasta poate fi restaurată într-un timp scurt, în ciuda faptului că, în unele locuri, colectorul trece prin zone private.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1545
- Populația:
- 7546 locuitori
Truşeni este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Truşeni şi Dumbrava. Localitatea se află la distanța de 14 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 7546 locuitori. Satul Trușeni a fost menționat documentar în anul 1545.
Comentarii
(0)