Spre compartiment: Natura şi turismul
06 aprilie 2024, 15:00 Natura şi turismul views 22581
Călătorii de primăvară prin Moldova (Foto)
06 aprilie 2024, 15:00 Natura şi turismul views 22581

Călătorii de primăvară prin Moldova (Foto)

Primăvara este un anotimp cu totul special, pentru a simţi acest lucru nu este neapărat nevoie să plecaţi departe în călătoriile prin ţară. Adesea este destul să deschideţi geamul şi să priviţi curtea sau să ieşiţi în grădiniţă, parcul sau păduricea din apropiere. Pentru noi orăşenii, primăvara nu începe conform calendarului, ci după schimbările vizibile ale naturii vii  ce ne înconjoară.

Îndeosebi simţim venirea primăverii odată cu începutul înfloririi celor mai diferiţi copaci, arbuşti şi ierburi. Iar pentru că majoritatea copacilor din jurul nostru sînt pomi fructiferi,  anume înflorirea acestora o şi asociem cu adevăratul început al primăverii.

Primii înfloresc caişii, de caise apoi vine rîndul piersicilor, vişinilor, cireşilor, prunilor, perilor, gutuilor, iar această abundenţă florală este încununată cu – înflorirea merilor, care sînt deosebit de frecvenţi în Republica Moldova, mai ales de-a lungul rîului Nistru, mai spre Nordul ţării. Mai tîrziu înfloresc salcîmii, apoi teiii.

Anume din acest motiv am introdus în reportajul nostru de primăvară o serie de imagini, fotografiate în raza oraşului, în apropierea caselor noastre. Dar pentru a putea savura din măreţia şi farmecul primăverii din Moldova trebuie să plecaţi din oraş. De această dată am ales destinaţia − Nordul Moldovei, bineînţeles, trecînd prin zona de Centru, prin Codri.

Ideea mai constă şi, în următoarele: unele specii, în special ierburile şi florile sălbatice cresc, uneori, numai în anumite zone, adesea foarte puţin vizitate şi aproape întotdeauna în rezervaţii naturale protejate, reprezentînd astfel, o un tot întreg cu monumentele naturii, despre care încercăm să vă povestim în proiectul nostru.

Multe dintre aceste plante rare şi nu cresc în apropierea noastră sunt incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova, sînt protejate de stat şi nu pot fi în nici un caz rupte, colectate, scoase cu tot cu rădăcini, iar, uneori, chiar este interzisă şi plimbarea pe lîngă ele. Acest lucru este valabil în special pentru rezervaţii, mai ales pentru cele ştiinţifice. Noi vă rugăm să ţineţi cont de acest lucru, atunci cînd veţi pleca în următoarea călătorie. Căci adesea, e nevoie să fie protejată  natura de a noi înşine.

Vă dorim plimbare plăcută pe meleagul moldav în floare.

Călătorii de primăvară prin Moldova - album foto

Cuvinte cheie:

Moldova , calatorie , turism , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1469
Populația:
5542 locuitori

Puhoi este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Puhoi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Ialoveni și la 50 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5542 de oameni. Puhoi a fost menționat documentar în anul 1469.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.