|
Pașaportul moldovenesc, cel mai bun după cel rusesc
Pașaportul Republicii Moldova este unul dintre cele mai apreciate documente de călătorie printre țările CSI. Ratingul pașaportului moldovenesc a crescut de circa cinci ori în ultimii 5 ani (perioada de estimare 2011-2015), potrivit unei cercetări al indexului cetățeniilor lumii (QNI), realizat de compania internațională de consultanță Henley & Partners, notează Kommersant.ru.
Pașaport moldovenesc FOTO: Sandu Tarlev
Autorii investigației susțin că această creștere se datorează regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană de care se bucură moldovenii din anul 2014. Datele Poliției de Frontieră arată că aproape 900.000 de moldoveni au plecat spre Uniunea Europeană în baza pașapoartelor biometrice din momentul liberalizării regimului de vize cu UE pînă în prezent (28 aprilie 2014-31 decembrie 2016).
În topul pașapoartelor din CSI
Autorii studiului au menționat că în 5 ani (2011-2015) valoarea pașaportului moldovenesc a crescut cu 4,6%. Numărul de țări în care moldovenii pot să călătorească fără vize a crescut cu 32 de state și astfel a crescut și ratingul pașaportului în acest clasament. Republica Moldova se află pe locul 77, cîștingînd aproape zece poziții în 5 ani.
Sursa: Henley & Partners
Ratingul celor opt state membre CSI depinde de posibilitatea cetățenilor acestor țări de a se muta cu traiul în Federația Rusă și de gradul de acces pe piața muncii. Autorii studiului au remarcat că acest rating era mai mic cu 3 ani în urmă, atunci cînd Rusia a înăsprit legislația pentru muncitorii migranți.
Cum a fost făcut studiul
Autorii studiului au făcut estimările analizînd șapte factori esențiali care influențează viața omului. Acești factori au fost împărțiți în două grupuri (factori externi și factori interni): în primul grup au fost incluse datele economice, dezvoltarea potenţialului uman, ordinea publică și stabilitatea; în cel de-al doilea grup a intrat numărul de țări accesibile pentru turism și trai, dar și nivelul de dezvoltare al acestora.
Liber în Europa
Potrivit datelor oferite de Poliția de Frontieră, 886.899 de moldoveni au plecat spre UE în baza pașapoartelor biometrice, dintre care au revenit în țară 766.744 de cetățeni, ceea ce constituie 86,5%. Astfel, în Uniunea Europeană au rămas în perioada estimată – 120.145 de moldoveni (13,5%). Ceea ce înseamnă că o persoană din șapte rămîne în UE din rîndul celor care pleacă încolo.
Aproape 900 000 de moldoveni au plecat spre UE în baza pașapoartelor biometrice ( 28 aprilie 2014 – 31 decembrie 2016) Sursa: Polița de Frontieră
Totodată, potrivit datelor oficiale ale Agenţiei Europene pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (FRONTEX), din momentul liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană nu a fost permisă intrarea în statele membre ale UE pentru 1.346 de moldoveni, ceea ce constituie aproximativ 0,15 % din numărul total de persoane care au ajuns în țările membre ale UE. Motivele principale pentru care nu li s-a permis să intre în țările europene au fost lipsa de bani și depășirea termenului legal de ședere în statele membre.
De asemenea, între 28 aprilie 2014 – 31 decembrie 2016, fluxul total de cetățeni moldoveni care au traversat frontiera cu România sau au zburat prin Aeroportul Internațional Chișinău, pe ambele sensuri (ieșire-intrare), a constituit 12.549.138 de traversări, dintre care 4.605.271 au fost posesori ai pașapoartelor biometrice.
Avem pașapoarte
Potrivit Centrului Resurselor Informaționale de Stat „Registru", în anul 2015 întreprinderea a eliberat în total 397.169 de pașapoarte cu 14.811 mai puțin în comparație cu anul 2014. Dintre numărul total 4.630 de pașapoarte au fost eliberate cu înlesniri, adică gratuit.
Sursa: Întreprinderea de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru" (ÎS „CRIS „Registru")
Totodată, în anul 2015 au venit în adresa centrului 2.196 de cereri de acordare şi redobîndire a cetăţeniei Republicii Moldova și 832 de cereri de renunţare la cetăţenia moldovenească.
Primul moldovean în UE cu pașaport biometric
Primul moldovean care a trecut frontiera europeana cu pașaport biometric a fost un tînăr din Chișinău, care a alergat din Capitală pînă la Vama Leușeni și a trecut frontiera la miezul nopții pe data de 28 aprilie 2014.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1429
- Populația:
- 1230 locuitori
Zăbriceni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Zăbriceni și Oneşti. Satul Zăbriceni este situat la o distanță de 16 km de orașul Edineţ, la 14 km de stația de cale ferată Brătușeni și la 218 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 1230 de oameni. Prima atestare documentară a satului Zăbriceni (cu denumirea Zubriceni) din ținutul Hotin, datează din 17 aprilie 1429.
Comentarii
(0)