|
Cum va fi vremea de Crăciun și de Anul Nou
De Crăciun pe stil nou, dar şi de Anul Nou nu vom avea parte de zăpadă. Meteorologii spun că de sărbători vor cădea doar cîţiva fulgi, iar temperaturile vor ajunge ziua pînă la plus 4 grade Celsius.
Nici noaptea dintre ani nu va fi geroasă, cînd mercurul va coborî în termometre până la minus 4-5 grade.
"De Crăciun pe stil nou va fi o vreme obișnuită. Nu va ninge, însă spre seară se văd ceva cantități neînsemnate, adică câțiva fulgi își vor face apartiția. Noaptea dintre ani centrele prognozează o vreme de asemenea fără precipitații și temperaturi practic neschimbate."
Potrivit meteorologilor, această iarnă va fi, în general, una blândă şi cu puţină zăpadă. Totuşi, la sfîrşitul lui ianuarie şi în februarie am putea avea parte de zile geroase.
"Începutul anului viitor fără schimbări careva temperaturi puțin mai scăzute și precipitații în cantități neînsemnate. La noi până la moment s-au înregistrat o minimă de pînă la -15 grade. Nu este exclus ca să fie temperaturi scăzute de -15, -20 în luna inaurie, februarie deoarece e ceva normal ca în acestă perioadă să avem așa temperaturi", a afirmat meteorologul Natalia Golubi.
Prognozele meteorologilor diferă de cele ale prezicătorilor. Ion Grib din satul Trinca, raionul Edineț este convins că vom avea o iarnă lungă și geroasă.
"Asta e splina, dacă e groasă de la început înseamnă că iarna va fi geroasă de le început, iar dacă la sfârșit înseamnă că la urmă va fi mai frig. - Și cum va fi iarna? - Cel mai frig va fi la sfârșit, în luna februarie", susţine locuitorul satului Trinca, raionul Edineț, Ion Grib.
Şi mătușa Vera din satul Copăceni, raionul Sîngerei, îşi aminteşte şi astăzi de obiceiul părinților ei de a stabili în condiţii casnice cum va fi vremea pe parcursul întregului an. Femeia spune că cepele ei nu au dat greș niciodată.
"Le lăsăm așa și mâine dimineața la care sarea e umedă și sloboade și apă înseamnă că în acele luni va ploua. Poate nu chiar cu exactitate, dar cu aproximație chiar se adeverește", spune mătuşa Vera.
La noi în țară, cea mai mai joasă temperatură a aerului a fost înregistrată în ianuarie 1963. Atunci mercurul din termometre a coborât până la minus 35 de grade Celsius.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1894
- Populația:
- 912 locuitori
Duruitoarea Nouă este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Duruitoarea Nouă și Dumeni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Rîșcani și la 209 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 912 oameni. Satul Duruitoarea Nouă a fost menționat documentar în anul 1894.
Comentarii
(0)