Ne așteaptă era glaciară, avertizează cercetătorii
Sînt oameni de ştiinţă care nu iau în calcul teoria încălzirii globale susţinînd că asistăm mai degrabă la o răcire a întregii planete. Deşi în ultimii ani s-a ajuns la un consens cu privire la faptul că ne confruntăm cu încălzirea planetei, cifrele arată că în ultimii 15 ani planeta nu s-a încălzit deloc, potrivit Daily Mail.
Specialiştii spun chiar că ne-am putea confrunta cu o mică eră glaciară, asemănătoare celei din secolul al XVII-lea. Ei se bazează pe datele adunate de la 30.000 de staţii meteorologice, potrivit cărora activitatea solară a intrat într-o perioadă de stagnare încă din 1997.
Statisticile climatologice arată că, după activitatea intensă din secolul trecut, astrul diurn va atinge un minimum istoric, pe care îl vom resimţi prin veri reci şi capricioase, ierni foarte aspre şi o scurtare a sezoanelor. Soarele parcurge cicluri de cîte 11 ani, iar Ciclul Solar actual, numit şi Ciclul 24, este pe punctul de a ajunge la apogeu. Tocmai din acest motiv ne-am confruntat şi cu furtuna solară de săptămîna trecută, precum şi cu aurore boreale la latitudini foarte joase.
Analizele experţilor NASA şi ale celor de la Universitatea din Arizona arată că Ciclul 25, al cărui vîrf este aşteptat pentru anul 2022, va fi redus aproape la jumătate ca intensitate, faţă de cel care se încheie acum. Mai mult, există 92% şanse ca Ciclul 25, precum şi cele care îl vor urma, nici să nu mai aibă loc.
Asta ar însemna să ajungem din nou la temperaturi precum cele din perioada 1790 - 1830, cînd temperatura medie în Europa ajunsese la 2 grade Celsius. De asemenea, o altă temere a meteorologilor este că am putea ajunge din nou la minimele din Mica Eră Glaciară, dintre 1645 şi 1715, cînd numeroase rîuri europene, inclusiv Tamisa, care trece prin Londra, îngheţau.
Cercetătorii preconizează că generaţiile următoare s-ar putea să nu mai aibă parte de vremurile călduroase de care ne bucurăm în prezent. Totuşi, explică aceştia, gazele cu efect de seră şi poluarea ar putea împiedica producerea răcirii. "Reducerea activităţii solare influenţează într-o pondere mai mică schimbările climatologice decît gazele de seră şi poluarea", explică aceştia.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1546
- Populația:
- 4044 locuitori
Goteşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Constantineşti și Goteşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cantemir și la 138 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4044 de oameni. Satul Gotești a fost menționat documentar în anul 1546.
Comentarii
(0)