|
Descoperă Moldova: Impresiile fotografilor care au valorificat comorile țării
Moldova tăinuiește comori ce merită a fi valorificate. Cu acest scop, turul Gustar Experince a adunat fotografi din țară, dar și peste hotare, pentru a contribui la dezvoltarea turismului autohton, prin intermediul imaginilor ce redau frumusețea și autenticitatea plaiului moldovenesc. Participanții proiectului „Descoperă Moldova" și-au exprimat impresiile sale în urma călătoriei din perioada 1 — 6 august 2016.
Mihai Stamati — Moldova
M-a impresionat multitudinea de posibilități de a explora Moldova. Este adevărat că multe destinații se rezumă la gastronomie, dar toate pînă la urmă cîștigă un plus de valoare datorită oamenilor pe care îi întîlnești cu poveștile și istoriile lor de viață. Am văzut și am trăit în acest tur fotografic mult mai multe decît m-aș fi așteptat.
M-au făcut să rîd glumele din jurul focului de tabără, bucuria copilărească a colegilor de se cățăra pe stogurile de paie pe care le întîlneam pe traseu, felul în care colegii fotografi din străinătate mîncau miezul de nuci încă verzi și multe alte mici peripeții.
Turismul în Moldova s-a urnit încet din loc și se dezvoltă vizibil. S-au făcut multe lucruri despre care nu se știe, pentru că e vorba de mici inițiative care își cîștigă clienții cu pași mici, dar care cu siguranță va da roade mari într-un viitor apropiat. Este nevoie de mai multă susținere și promovare pentru ca schimbările spre bine să aibă loc mai rapid.
Fotografia este o mică parte din modalitatea de promovare a locurilor, oamenilor și poveștilor de vizitat din Moldova. E importantă, dar ea trebuie să fie însoțită și de alte instrumente pentru a-i spori eficiența.
Stefano Zuliani — Italia
Mi-a plăcut să o întîlnesc pe Antonina Tocarienco și să vizitez ferma sa Eco din Bahmut- o grădină plină de plante și fructe. Am fost foarte surprins să descopăr varietatea plantelor care există în Moldova. Aromele și culorile acestora denotă cît de frumos și bogat poate fi acest pămînt.
Locul care m-a impresionat cel mult este, cu siguranță, Lacul Costești. Am petrecut o noapte sub cerul liber plin de stele. A fost atît de frumos încît mi-a tăiat respirația și m-a făcut să trăiesc o experiență de neuitat. Fotografiile mele nu vor reda niciodată această splendoare.
L-am vizitat și pe baronul romilor din Soroca, unde am făcut un popas pentru a fotografia un grup de oameni care savurau vodcă și „zakuska". A fost o atmosferă foarte festivă. Fotografiam cu o mînă și beam votca cu alta. Ne-am veselit pe cinste.
Acest tur a dat naștere unor fotografii pe care le-am prezentat cu succes la un festival din Italia. Pentru mine, acesta este doar începutul. Vreau să aflu mai multe lucruri despre acest pămînt, să descopăr tradițiile, viața cotidiană și să vizitez cîteva mănăstiri despre care am auzit anterior.
Voi merge în Moldova în curînd, deoarece îmi doresc să captez culorile altor anotimpuri pentru a-mi completa proiectul care a inițiat grație Gustar Experience. Sînt sigur că frumusețile nedescoperite ale acestei țări trebuie să fie descoperite și arătate tuturor oamenilor care nu au auzit niciodată despre această țară.
Andrei Paul — România
Am rămas impresionat de calitatea oamenilor pe care i-am întîlnit, într-o țară a contrastelor de tot felul, de la cele culturale la cele materiale. Un exemplu ar fi cel al doamnei Lidia Vidraşco, din Cuhnești, care, în ciuda sărăciei și a faptului că doar cu o zi sau două înainte avusese apa de jumătate de metru în casă, ne-a primit la ea fără ca asta să fi fost programat în excursie și a găsit suficientă mîncare și timp pentru a ne omeni cum trebuie și a ne face să ne simțim foarte bine în casa ei.
Aș fi vrut să văd domeniile Cricova și să petrecem mai mult timp în Chișinău. Întregul tur a fost plin de bună dispoziție, în ciuda programului foarte obositor și a drumului lung, pe șosele proaste. Deși toți cei din grup îmi erau străini, am fost un grup unit, interesant, cu povești de viață frumoase și caractere foarte diferite. Ne-am simțit foarte bine împreună, o parte ne-am despărțit prieteni și sper să ne revedem cît mai curînd.
În completare la întrebarea anterioară, poate că un element de bună dispoziție neprogramat a fost scurta ședință foto în căpițele de fîn, unde ne-am permis să ne purtăm ca niște copii, cu rezultate fotografice destul de bune.
Organizatorii ne-au pregătit o experiență complexă și diferită de la un loc la altul. Totul a fost nou și interesant pentru noi. Aș putea spune că nu m-a impresionat extraordinar Cetatea Soroca, care, deși renovată, pare pustie și seacă. În plus, am ratat copia sabiei lui Ștefan cel Mare, despre care nu am știut că este acolo și nici nu am văzut vreun semn către această atracție.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec XIX
- Populația:
- 594 locuitori
Constantinovca este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Constantinovca şi Iachimeni. Satul Constantinovca este amplasat în regiunea de şes şi mici coline, pe rîul Draghiştea, situat la 27 km de oraşul Edineţ, la 35 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 229 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 594 de oameni. Satul Constantinovca a fost înființat la mijlocul secolului al XIX-lea.
Comentarii
(0)