Spre compartiment: Natura şi turismul
10 mai 2016, 15:45 Natura şi turismul views 6368
În Moldova scade suprafața spațiilor verzi
10 mai 2016, 15:45 Natura şi turismul views 6368

În Moldova scade suprafața spațiilor verzi

Un nou raport al Biroului Național de Statistică relevă că în ultimii doi ani a scăzut considerabil numărul spațiilor verzi în toată țara. În localitățile urbane spațiile verzi în anul 2015 au alcătuit 6,5 mii ha sau 7,3% din suprafaţa totală a intravilanului.

Începînd cu anul 2014 se atestă o diminuare a acestora. În timp ce Vadul lui Vodă deține întâietatea în suprafața acoperită de copaci șu arbuști, în orașul Otaci nu mai sunt spații verzi.

BNS anunță că s-a redus suprafaţa spațiilor cu acces limitat (parcuri sportive, spaţii verzi de pe lângă instituţiile preşcolare, instituţii de învăţământ mediu general şi de cercetări ştiinţifice, etc.) cu 125,3 ha şi suprafaţa spaţiilor verzi cu funcţii utilitare (plantaţii pentru consolidarea terenurilor, plantaţii de protecţie a surselor de apă şi de protecţie contra incendiilor) - cu 47,3 ha.

Actualmente în Republica Moldova suprafaţa medie a spaţiilor verzi ce revine în medie pe un locuitor este de 42,5 m.p. Cele mai mari valori a acestui indicator sunt înregistrate în or. Vadul lui Vodă - 1007,5 m.p./locuitor, or. Tvardiţa (r-ul Taraclia) - 324,1 m.p./locuitor şi or. Frunză (r-ul Ocniţa) - 177,1 m.p./locuitor.

Totodată, în 16 localităţi urbane ale ţării suprafaţa medie a spaţiilor verzi ce revine unui locuitor este de pînă la 26 m.p., în oraşul Cahul în medie pe un locuitor revin doar 4,8 m.p, iar or. Otaci este lipsit de spaţii verzi.

Cea mai mare pondere a lucrărilor de plantare a arborilor, arbuştilor, florilor și gazoanelor revine mun. Chişinău. De asemenea, putem menţiona lucrări de plantare a arborilor în mun. Bălţi (12,0% din total arbori plantaţi pe ţară), în or. Floreşti şi or.Cahul (cîte 6,0%), UTA Găgăuzia (5,0%) şi or. Briceni (4,0%).

Între timp, în 24 oraşe ale ţării întreprinderile de salubrizare şi amenajare, pe parcursul anului 2015 nu au plantat nici un arbore sau arbuşti.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

natura , spații verzi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
1372 locuitori

Stoianovca este un sat şi comună din raionul Cantemir. Stoianovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Cantemir și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1372 de oameni. Satul Stoianovca a fost înființat în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.