Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
01 februarie 2024, 17:00 Natura şi turismul views 110940
„O Sută de Movile” – un monument unic al naturii pe teritoriul Moldovei (Foto)
01 februarie 2024, 17:00 Natura şi turismul views 110940

„O Sută de Movile” – un monument unic al naturii pe teritoriul Moldovei (Foto)

Monumentul naturii „O Sută de Movile” se întinde pe un teritoriu de aproximativ 1.600 de ha în partea de sud-est a satului Branişte şi Avrămeni, din raionul Rîșcani. Reprezintă un teren deluros, care se aşterne de-a lungul văii Prutului, ocupînd 6 terase ale rîului.

Acesta este singurul loc din Europa, unde sînt concentrate într-un număr atît de mare recife submarine ale mărilor antice care acopereau pe atunci acest teritoriu – Marea Tortoniană şi Sarmatică. Astfel, acest relief s-a format zece sau douăzeci de milioane de ani în urmă. Ce-i drept există şi un alt punct de vedere ştiinţific, conform căruia acest relief complex s-ar fi format în rezultatul spălării rocilor sedimentare moi, dar şi ca rezultat a alunecărilor de teren.

Există, de asemenea, legenda conform căreia aceste dealuri apar ca movile, construite aici de cuceritorii acestor locuri în timpuri străvechi, înmormîntînd după o luptă sîngeroasă ostaşii săi: în movile mici - soldaţii obişnuiţi, în cele mari - comandanţii militari. Dimitrie Cantemir a numit această localitate «Centum Monticuli».

Valea celor „O Sută de Movile” face parte din rezervaţia ştiinţifică „Pădurea domnească” și se aşterne pe o distanţă de 8 km în lungime, avînd o lăţime de la 1,7 pînă la 2,3 km şi fiind situată paralel cu cursul rîului Prut, care curge la o distanţă de aproximativ 1,5 km de ea. În total, pe această cîmpie sînt mai mult de 3,5 mii de dealuri cu înălţimea de la 3-5 pînă la 60 de m. Cel mai înalt deal este situat la răscrucea a 3 drumuri, are o înălţime de 60 m şi se numeşte „Movila Ţiganului”. Anume de pe această movilă este cel mai bine să priveşti acest monument unic al naturii, alegînd pentru contemplarea lui după-amiaza sau seara, cînd soarele nu bate-n ochi şi nu ne împiedică sa facem fotografii sau să filmăm.

Valea celor „O Sută de Movile” - album foto

Cuvinte cheie:

natura , turism , monument , Moldova

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1469
Populația:
693 locuitori

Bălcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălcăuţi şi Bocicăuţi. Satul se află la o distanţă de 17 km de oraşul Briceni, la 28 km de staţia calea ferată Ocniţa şi la 215 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 693 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bălcăuţi datează din ianuarie 1469, cînd Ştefan cel Mare întărea lui Dima clucer jumătate din sat.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.