Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
11 martie 2024, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 4299
Săptămîna Albă – ultima săptămînă dinaintea Postului Mare
11 martie 2024, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 4299

Săptămîna Albă – ultima săptămînă dinaintea Postului Mare

Săptămîna Albă sau săptămîna brînzei, cunoscută în tradiţia rusă ca Maslenitsa (Ма́сленица – Săptămîna untului) este ultima săptămînă dinaintea Postului Mare, a şaptea săptămînă înainte de Paşti, scrie Noi.md.

În Săptămîna brînzei nu se mai consumă carne, ceea ce face din ea o „săptămînă de post de carne” (de unde şi denumirea rusă de masopustnaya nedelya – мясопустная неделя). În timpul Postului Mare nu se vor mai consuma carne, peşte, produse lactate şi ouă.

De asemenea, în post se recomandă abţinerea de la petreceri, dans şi muzică profană şi de la alte activităţi care ar distrage atenţia de la viaţa spirituală. De aceea, Săptămîna brînzei este ultima în care creştinii ortodocşi pot mînca produse lactate şi se pot bucura de activităţile sociale care nu vor mai fi potrivite în timpul Postului, o perioadă mai sobră de rugăciune şi introspecţie.

Postul mare începe în acest an pe 15 martie, iar Paștele va fi sărbătorit pe 16 aprilie.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sarbatoare , Obicei

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1835
Populația:
282 locuitori

Cuporani este un sat din cadrul comunei Tigheci, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Leova și la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 282 de oameni. Satul Cuporani a fost menționat documentar în anul 1835.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.