De ce trebuie să postim? Află opinia unui expert
Foto: noi.md |
De astăzi creştinii care respectă calendarul ortodox de stil vechi intră în Postul Naşterii Domnului. Astfel, în decurs de 40 de zile, adică pînă pe 7 ianuarie, cînd se sărbătorește Crăciunul, credincioșii trebuie să excludă din alimentație produsele de origine animalieră, transmite NOI.md.
Expertul în probleme bisericești Viorel Ciubotaru a subliniat pentru NOI.md că postirea este o formă de desăvîrșire duhovnicească a omului care vrea să scape de păcate. ”Biserica a introdus aceste posturi pentru că rostul vieții creștinului este de a scăpa de păcate și de a se uni cu Hristos. Prin post noi ne apropiem de îngeri, care nu depind de legitățile biologice sau gravitaționale ale acestei lumi. Anume postul și rugăciunea sînt cele două aripi cu ajutorul cărora creștinul zboară spre Dumnezeu. Postirea ține, firește, nu numai de înfrînarea pîntecelui, dar și a oricăror instincte ale noastre precum mînia, pofta sexuală, gîndurile rele etc. În post trebuie să ne concentrăm mai mult asupra rugăciunii. Ca și duminica, în această perioadă trebuie să citim cărți sau să purtăm anumite discuții duhovnicești”, a precizat Viorel Ciubotaru.
De menționat că în postul Crăciunului se face dezlegare doar la peşte, ulei şi vin, în zilele de sîmbătă şi duminică, dar și de sărbătorile Intrării Maicii Domnului în Biserică, a Sfîntului Andrei şi a Sfîntului Ierarh Nicolae.
Cele patru posturi închinate Mîntuitorului Iisus Hristos au fost introduse de biserică încă în primele secole ale creștinismului. Cel mai tîrziu a fost introdus postul Sfinților apostoli Petru și Pavel – în secolul IV.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1456
- Populația:
- 9334 locuitori
Chiţcani este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mereneşti, Chiţcani și Zahorna. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Căușeni și la 77 km de Chișinău. Populaţia satului Chiţcani alcătuia 9334 de locuitori în anul 1989. Satul Chiţcani a fost menționat documentar în anul 1456.
Comentarii
(0)