|
Actori de excepție și o coloană sonoră de Eugen Doga: filmul "Patul lui Procust" de Sergiu Prodan, readus în fața publicului
Filmul "Patul lui Procust", regizat de Sergiu Prodan și Viorica Meșină a fost vizionat în cadrul Festivalului de Film Francofon, care s-a desfășurat recent în capitala Italiei, Roma, notează Noi.md.
Pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei, Ambasada Republicii Moldova în Italia, în cooperare cu Institutul Cultural Francez – Centre Saint Louis din Roma a promovat proiecția filmului “Patul lui Procust”, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a "Francofilm" - Festivalul Filmului Francofon la Roma.
În discursul de inaugurare, ambasadorul Anatolie Urecheanu a menționat că "Patul lui Procust", ecranizat după romanul eponim al scriitorului Camil Petrescu, este un film psihologic de mare intensitate, în care regizorii Sergiu Prodan și Viorica Meșină, precum și actorii, au reușit să transmită trăirile complexe ale personajelor în raport cu conștientizarea propriei moralități și a societății în care există.
Ambasada mai precizează că proiecția a adunat un public numeros, inclusiv din diaspora de la Roma, iar însăși participarea țării noastre la acest festival a contribuit la promovarea internațională a cinematografiei moldovenești.
Premiera acestui film-dramă a avut loc la începutul anilor 2000. Pelicula descrie soarta personajelor și felul cum se zbat acestea într-o lume plină de convenționalități, în care gîndirea și emoțiile lor le sînt ghidate de anumite tipare prestabilite. Misiunea de redare a acestui mesaj artistic a fost îndeplinită cu brio de actori excepționali, cum ar fi: Petru Vutcarău, Elena Chioibaș (Republica Moldova), Maia Morgenstern, regretatul Gheorghe Dinică (România), dar și regretatul Oleg Yankovski (vedetă de cinema în fosta URSS și în Rusia).
Jocul iscusit al actorilor a fost completat de o coloană sonoră pe măsură, muzica aparținîndu-i maestrului Eugen Doga.
Sergiu Prodan, actualul ministru al Culturii din Republica Moldova, a fost nu doar regizorul acestei pelicule de lung metraj, dar și scenarist, și producător. Turnarea fimului a dura circa 7-8 ani.
Mai multe informații despre cultura și cinematografia din Republica Moldova puteți afla, accesînd site-ul moldovenii.md.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1832
- Populația:
- 395 locuitori
Grozniţa este un sat din cadrul comunei Mihăileni, raionul Briceni. Satul este situat la o distanță de 27 km de orașul Briceni, la 38 km de stația de cale ferată Ocnița și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 395 locuitori. Prima mențiune documentară a satului Groznița datează din anul 1832.
Comentarii
(0)