|
Un nou film autohton va fi lansat la Chișinău în această toamnă
Filmul TUNETE, în regia lui Ioane Bobeica, care relatează drama localnicilor din satele de lîngă terenurile minate rămase după războiul de pe Nistru, va fi lansat în curînd. Astăzi a fost prezentat trailerul lungmetrajului, în care pot fi auzite acordurile celebrei melodii „Dacă ploaia s-ar opri”, a trupei CARGO.
Acțiunea filmului TUNETE se desfășoară într-un sat în vecinătatea căruia se află un cîmp minat, rămas după conflictul armat din 1992. Doi copii din clase sociale diferite, Zinca și Victor, pe care îi leagă o prietenie interzisă de părinții lor, scapă vacile pe teritoriul minat și încearcă să le recupereze, intrînd în zona restricționată. Astfel, cîmpul minat devine un loc în care dispar prejudecățile și statutul social, lăsînd loc doar pentru curaj, sacrificiu și… frică de tunete.
„Filmul TUNETE este despre unele realități moldovenești care le-am avut din cauza unor intersecții istorice. Este un film sincer, deschis, simplu și totodată profund prin temele umane pe care le abordează în felul său. Este bun pentru orice vîrstă, deoarece fiecare poate să înțeleagă ceva din el. Cred că e o producție ce poate rămîne emblematică pentru această perioadă prolifică a filmului moldovenesc”, afirmă Marin Madan, producătorul peliculei.
Filmările au avut loc în perioada iunie-septembrie 2018, în satul Ustia, Dubăsari, și au durat 55 de zile. Din echipa de producători mai face parte interpretul Anatol Mîrzenco și Sergiu Cumatrenco, producător al lungmetrajelor CARBON și VARVARA.
„M-am conectat imediat la acest proiect de suflet și sînt bucuros pentru echipa filmului TUNETE, care încă din 2017 a depus eforturi colosale să aducă în fața spectatorilor această poveste. În speranța că filmul va fi îndrăgit de publicul larg, felicit realizatorii principali, care în mare parte sînt debutanți, de exemplu Ioane Bobeica - un tînăr de o sensibilitate aparte și datorită căruia acest film există astăzi; bravul Marin Madan - producătorul inițiator care luptă pe cîmpul minat al cinematografiei moldovenești încă din 2017 cu acest proiect și, desigur, pe îndrăgitul Anatol Mîrzenco - dovadă că este un multiartist de un mare firesc în cadru, care cu siguranță va fi apreciat de spectatori”, a menționat Sergiu Cumatrenco.
Din distribuție fac parte Anatol Mîrzenco, Tincuța Josan, Daniel Brînză, Nicolae Cernomaz, Grigore Bechet, Olesea Sveclă, Boris Cremene, Mihaela Strîmbeanu, Andrei Golban, Marin Madan și alții.
„Eram în impas în selectarea eroului principal, pînă cînd l-am văzut întîmplător pe Anatol Mîrzenco la televizor și am înțeles imediat că el este de fapt Iacob al meu. L-am contactat și cred că a fost cea mai bună alegere posibilă. Am filmat 3-4 luni pe arșiță, preponderent în cîmpul liber, cu amatori, atît echipa cît și actorii. A fost o adevărată provocare și din cauza bugetului redus. A fost greu, dar îmi amintesc cu drag de filmări”, spune Ioane Bobeica, regizorul filmului.
„Mi-au dat textul, l-am citit, mi-a plăcut și am acceptat să fiu parte a acestui film. La un moment dat, după foarte multă muncă, Ioane Bobeica ne-a spus că s-ar putea să înghețăm proiectul din lipsă de bani. Atunci am spus că nu trebuie să ne oprim și am făcut tot posibilul pentru a putea continua. Am vrut să-mi joc rolul pînă la final”, a menționat Anatol Mîrzenco.
Premiera lungmetrajului va avea loc pe 5 octombrie, iar autorii ne îndeamnă să urmărim pagina filmului(link) pentru a afla unde va avea loc aceasta.
Acum 23 de ani, s-a încheiat ultima misiune de deminare a teritoriilor din regiunea satului Pohrebea. Timp de trei luni, în perioada mai-august 2000, 49 de militari ai Armatei Naționale au deminat 85 de hectare de teren. Înainte de asta însă, timp de de opt ani, minele lăsate în cîmpuri, livezi și vii au răpit viețile mai multor localnici și geniști.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1578
- Populația:
- 1070 locuitori
Climăuţii de Jos este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Climăuţii de Jos și Cot. Satul Climăuţii de Jos este aşezat la gura rîuşorului Cuşmirca, pe malul drept al Nistrului, la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești şi la 133 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1070 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Climăuți datează din anul 1578.
Comentarii
(0)