|
Un concurs al tinerilor cineaşti a avut loc la Chişinău
Şapte echipe de tineri cineaşti din R. Moldova, România şi Ucraina au participat la un concurs cu genericul „48h Moldovan Film Challenge" - „Trezim cinematografia moldovenească", care a avut loc în perioada 4-6 august la Chişinău. Competiţia s-a încheiat ieri la Centrul Cultural „Odeon" din capitală, unde cele şapte filme realizate timp de 48 de ore au fost proiectate în faţa publicului larg şi apreciate de către un juriu în frunte cu regizorul Sergiu Prodan.
Proiectul este implementat de asociația MOLDOX, Asociația pentru Dezvoltare Creativă, MILK FILMS în parteneriat cu Studioul „Moldova Film" și susținut financiar de către Ambasada SUA la Chișinău. Acesta a început vineri dimineața, cînd regizorii au tras la sorți o frază și un obiect de recuzită, care urmau a fi folosite pentru film.
Solicitat de MOLDPRES, Jonathan Wolfington, Atașat de presă al Ambasadei SUA la Chişinău, a menţionat că „48h Moldovan Film Challenge" este un proiect-provocare destinat tinerilor cineaști din Republica Moldova, Ucraina și România, la care au participat actori nu numai din ţările sus-numite, ci şi din Germania şi Grecia. Potrivit sursei citate, scopul acestuia este de a reanima și de a scoate din amorțire cinematografia locală și de a crea o comunitate de viitori cineaști în Republica Moldova.
La rîndul său, directorul Studioului „Moldova Film", Alexandru Vasilache, a afirmat că „48h Moldovan Film Challenge" este un proiect inedit, care a trezit interesul tinerilor cineaşti, dornici de a face filme de calitate.
Prezent la eveniment, directorul Centrului Naţional de Cinematografie, Valeriu Jereghi, a subliniat că proiectul în cauză le oferă tinerilor cineaşti o şansă de afirmare. „Sînt bucuros să constat că acest concurs nu este prima colaborare în domeniul cinematografiei cu Ambasada SUA şi pe această cale ţin să mulţumesc încă o dată pentru sprijinul acordat în încercarea noastră de relansa acest domeniu foarte important", a constatat Valeriu Jereghi.
În posesia premiului pentru cel mai bun film – „Fluturele trăieşte doar o zi" a intrat echipa „Racheta" din care fac parte: Mihai Bruma – regie, Nahaba Ștefan şi Felicia Plămădeală – producători; Ruben Agadjanean – director imagine; Maxim Cebanenco - sunetist, Oksana Buga – scenarist şi actorii Igor Babiac (R. Moldova), Janosch Fries (Germania) şi Dakis Antropakis (Grecia). Premiul este în valoare de 5000 de dolari şi constă din materiale şi utilaje destinate viitoarei producţii cinematografice. Condiţia este ca aceasta să fie realizată în R. Moldova.
Cu premiul pentru cea mai bună cinematografie a fost distins filmul „Bust", iar cu premiul pentru cel mai bun scenariu – filmul „Scîrţîit sportiv", realizat de echipa din România. Marcela Nistor s-a ales cu premiul pentru cea mai bună actriţă (filmul „Bust") şi Dragoş Berghia – cu premiul pentru cel mai bun actor (filmul „Taci şi înghite").
Premiile au fost înmînate de către ambasadorul SUA în R. Moldova, James D. Pettit. Oficialul a afirmat că filmele pot juca un rol foarte important în societate, iar concursul a fost unul reuşit.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1554
- Populația:
- 1398 locuitori
Gîrbova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Gîrbova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Gîrbova este situat la o distanţă de 5 km de staţia de cale ferată Gîrbova, la 18 km de oraşul Ocniţa şi la 245 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1398 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gîrbova datează din anul 1554.
Comentarii
(0)