Mergi spre compartimentul: Bucătăria
Top 12 restaurante din lume unde poți savura cea mai delicioasă mămăligă moldovenească
Foto: foodhouse.md

Top 12 restaurante din lume unde poți savura cea mai delicioasă mămăligă moldovenească

În oricare colț al lumii te-ai afla, cu siguranță dorul de casă și de bucatele tradiționale moldovenești nu te lasă niciodată. Bucătăria moldovenească este foarte diversă, dar și foarte gustoasă, iată de ce echipa Noi.md ți-a pregătit un top al restaurantelor din lume unde poți savura cea mai delicioasă mămăligă moldovenească.

1. Restaurantul ”Moldova” din Amsterdam (Olanda).

În meniul restaurantului se găsesc foarte bucate tradiționale moldovenești printre care și îndrăgita mămăligă care este servită cu brînză de oi și smîntină. Costul unei porții fiind de 7 euro.

В каком бы уголке мира вы бы ни находились, тоска по дому и традиционным молдавским блюдам никогда не покидает вас. Молдавская кухня очень разнообразна, но и очень вкусна, поэтому команда Noi.md подготовила топ ресторанов мира, где можно отведать самую вкусную молдавскую мамалыгу.

2. Restaurantul „Moldova” din New-York.

Restaurantul se află la Brooklyn, unde în mod tradițional se stabilesc cu traiul originari din fosta Uniune Sovietică. El a fost deschis în anul 2012 de conaționalul nostru, moldoveanul Radu Panfil, care a emigrat în SUA în anul 2005. La acest restaurant muncesc tot moldoveni.

O porție de mămăliguță servită cu smîntînă, brănză de oi și cărniță ajunge la 13 dolari.

3. Restaurantul moldovenesc din Boston.

Restaurantul a fost deschis la inițiativa lui Artur și Sandra Andronic, un cuplu de moldoveni din Republica Moldova.

Toți oaspeții restaurantului pot gusta din bucatele tradiționale precum zeamă de casă, mămăligă, friptură, plăcinte, sarmale, iar la desert – delicioasa tartă „Guguță”.

În acest restaurant mămăliguța poate fi servită atît în forma clasică cu smîntînă, brînnză de oi și friptură, cît și cu ompletă de ou sau steak din carne de vită, porc și chiar miel asortat cu murături sau salată din varză murată.

4. Restaurantul moldovenesc ”Noroc” din Tokyo.

Dacă se întîmplă să vi se facă dor de mîncare moldovenească în timpul vacanţei petrecute în Japonia, aflaţi că aveţi „Noroc": puteţi mînca o zeamă ca la mama acasă ori o savuroasă plăcintă cu brînză chiar la Tokyo, în restaurantul unei moldovence care îşi întîmpină oaspeţii în ie şi cu tricolor la brîu.

În acest restaurant poate fi savurată și mămăliguța servită cu o friptură delicioasă.

5. Restaurantul ”Boon” din New York.

Pentru că își doreau un locșor unde să se simtă ca acasă, stăpînii au decis deschiderea acestui restaurant: „Un restaurant în care poți să vorbești în limba maternă cu încredere și să fii sigur că cineva o să-ți răspundă și o să te înțeleagă. E locul unde găsești oameni ce au copilărit pe aceleași dealuri și înțeleg ce înseamnă o horă adevărată", spune una dintre fondatoarele localului, Sorina.

În meniul restaurantului se regăsesc, desigur, bucate tradiționale moldovenești: mămăliguță, zeamă, ciorbă de burtă, ceafă de porc, mici.

Restaurantul este amenajat cu elemente tradiționale moldovenești, unde s-au regăsit atît eroi din povești – Făt-Frumos și Ileana Cosînzeana, ce joacă o nuntă chiar la intrare în local, – cît și elemente populare. Pînă și uniformele chelnerilor se încadrează în designul restaurantului. La plasmele instalate în interiorul localului rulează imagini cu Moldova.

În restaurant mămăliguța este servită nu doar cu friptură, dar și cu pește făcut la grătar (prețul unei porții variază în dependență de garnitură în jurul a 15-17 dolari).

6. „Restaurant chez Omenashu" din preajma Parisului.

Moldovenii stabiliți în preajma Parisului (comuna Valenton) își petrec sărbătorile într-un loc special, denumit „Restaurant chez Omenashu". Afacerea aparține unui tînăr moldovan din Hîncești, pe nume Sergiu Boieșu, care a reușit să-și vadă visul realizat pe tărîmuri franceze.

7. Restaurantul moldovenesc din Thailanda

Moldova Phuket este un restaurant cu specific moldovenesc care a fost deschis în Thailanda. Pe lângă faptul că în restaurant veți găsi cele mai savuroase bucate din bucătăria moldovenească, restaurantul explică inclusiv semnificația și proveniența fiecărui tip de mâncare.

Prin urmare, dacă ai ajuns în Thailanda, nu ezita să treci pe la Moldova Phuket.

Aici poți savura cea mai delicioasă mămăligă servită cu pește prăjit și mujdei.

8. Restaurant moldovenesc în Orlando, Florida

Te afli în Orlando și îți e poftă de o mămăligă aromată, tăiată cu ața, programează-ți o zi în care să treci și să încerci deliciile bucătăriei moldovenești.

Restaurantul servește inclusiv zeamă de casă, cu tăiței subțiri și pătrunjel proaspăt.

În restaurant o să poți savura o atît mămăliga servită cu friptură, cît și cu pește. Prețul unei porții este în jur de 16 dolari.

9. Me Dor de la Seattle

Dacă ești în vizită la Seattle, vei putea să îți alini dorul pentru gastronomia moldovenească. Aici, vei găsi sarmale aromate, friptură delicioasă, zeamă gustoasă și multe alte poziții din bucătăria din Moldova.

În meniul restaurantului, o porție de mămăliguță cu friptură, brînză și smîntînă costă 20 de dolari și este denumită simbolic ”Queen of the table” (regina mesei).

10. Restaurant moldovenesc în Londra

La Londra, găsești un restaurant moldovenesc, iar de bucatele și de ospitalitatea gazdei vei rămâne plăcut surprins(ă).

Aici mămăliguța poate fi servită cu cavarma de rață și mujdei (£11.95), cu pui la ceaun (£10.95), cu tochitură (£10.95), cu ostropel de pui (£9.95), sau chiar cu sarmale și afumături (£8.95).

11. Restaurant moldovenesc în Madrid, Spania

Dacă te afli în Madrid și ți s-a făcut dor de niște mămăligă, friptură sau chiar răcitură, cu siguranță le găsești aici. Restaurantul și-a sistat activitatea în perioada pandemiei din cauza restricțiilor, dar în prezent, activează în regim obișnuit, iar bucătarii nu obosesc să gătească cele mai gustoase poziții din bucătăria moldovenească.

12. Restaurantul Moldova din Toronto, Canada

În meniu vei găsi mîncare moldovenească, ucraineană, rusească, georgiană și armeană. Din specialitatea casei nu lipsește nici mămăliguța care este pregătită cu multă iscusință.

Bucătăria moldovenească reprezintă o sinteză a bogăţiilor naturale ale meleagului nostru – cereale, legume, fructe, vităritul tradiţional pe de o parte şi amplasarea specifică a Moldovei la frontieră dintre ţări cu culturi diferite, au influenţat sistemul alimentar al moldovenilor în perioade diferite ale istoriei. Mai multe informații despre bucătăria moldovenească, dar și cele mai populare rețete le găsiți pe moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

top , restaurant , mamaliga , lume

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1760
Populația:
976 locuitori

Revaca este un sat din cadrul oraşului Sîngera, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.64 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.06 km. Localitatea se află la distanța de 23 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 976 locuitori. Satul Revaca a fost menționat documentar în anul 1760.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.