Spre compartiment: Bucătăria
14 februarie 2024, 16:40 Bucătăria views 21945
Reţete de familie (reţetele bunicii)
14 februarie 2024, 16:40 Bucătăria views 21945

Reţete de familie (reţetele bunicii)

Bucătăria de acasă, dibăcia şi arta preparării bucatelor ne leagă de cultura, tradiţiile obişnuinţele naţionale ale poporului, de neam, de familie.

Ştiinţa de a prepara corect şi gustos bucate pentru sine şi pentru cei apropiaţi cere anumite cunoştinţe, deprinderi, cultură, pentru a corespunde cerinţelor pe care ni le impune viaţa. Prepararea bucatelor este o artă, un domeniu de cunoştinţe perfecţionate în timp, are principii şi secrete importante, acumulate din practică.

Mici secrete culinare

Din bătrîni există secrete culinare, care erau respectate cu stricteţe de către bunicile noastre la prepararea bucatelor şi care sînt transmise din generaţie în generaţie:
• Coaja legumelor şi fructelor se curăţa cît mai subţire pentru a se păstra cît mai multe vitamine.
• Legumele se pun la fiert nu în apă rece, ci în apa care fierbe, în care se adaugă în prealabil sare.
• Preparatele alimentare se prăjesc în ulei încins, atunci acestea prind o crustă, care nu permite să se scurgă sucul din ele.
• Nu se recomandă folosirea uleiului a doua oară pentru prăjit, căci se formează oxidanţi dăunători.
• Nu se pune carnea la fiert în apa clocotită, fiindcă se pierd substanţele extractive valoroase ale cărnii, acestea se păstrează mai bine cînd carnea se pune la fiert în apă rece şi se fierbe la foc mic.
• În trecut din cartofi se pregăteau diferite mîncăruri, cel mai des, însă, se consumau fierţi sau copţi, mai rar prăjiţi. Ştiinţa contemporană a dovedit că cartofii prăjiţi pierd 60% din vitamine, pe cînd cei fierţi sau copţi nu.
• Din trecut sînt cunoscute multe feluri de bucate pregătite din dovleac (bostan). Multe din ele au rămas populare şi pînă astăzi (pîrjoale, budinci, plăcinte cu bostan, etc.).

Există multe secrete importante ale bunicilor noastre, o parte din care le utilizăm, o parte sînt uitate, altele cer o nouă interpretare. Multe din aceste reţete trebuie perfecţionate şi adaptate la noile condiţii de viaţă.

Domeniul de activitate şi anume pregătirea bucatelor nu are început şi nici sfîrşit, e bine să preluăm secretele bunicilor, dar şi să le utilizăm pe unele dintre cele noi adaptate la viaţa contemporană. 

Cuvinte cheie:

reteta , bunica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1523
Populația:
1883 locuitori

Iezărenii Vechi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iezărenii Vechi și Iezărenii Noi. Satul Iezărenii Vechi este situat la distanța de 12 km de orașul Sîngerei și la 105 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1883 de oameni. Satul Iezărenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1523.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.