Mergi spre compartimentul: Costumul popular
11 iunie 2015, 10:10 Costumul popular views 26205
Vidrașcu: Ia este o piesă de cult, o piesă la care ne închinăm (foto)
Foto: facebook.com
11 iunie 2015, 10:10 Costumul popular views 26205

Vidrașcu: Ia este o piesă de cult, o piesă la care ne închinăm (foto)

În ultimul timp ia tradițională își face loc în garderoba tot mai multor femei. Dacă anterior o vedeam mai mult la sărbători cu caracter popular, în prezent ia este o piesă vestimentară de nelipsit din ținuta unei femei care ține pasul cu moda, notează NOI.md.

„Ia a fost prezentă în toți anii la mai mulți designeri, în mai multe colecții, dar a fost prezentată sumar. De doi ani încoace a revenit moda pentru ie. Ea este prezentă la toate popoarele din spațiul balcanic, iar pentru români ea este o piesă de cult, este o piesă la care noi ne închinăm. Ia este foarte comodă, practică și frumoasă", a declarat designerul vestimentar Valentina Vidrașcu pentru NOI.md.

„Ia se poate asorta cu pantaloni, cu fuste lungi sau fuste gen creion, deoarece este largă și cere ceva strîmt în partea de jos. De asemenea, poate fi purtată și la o fustă de seară, de gală. Acum iile se poartă cu pantaloni pînă mai sus de gleznă", a adăugat Valentina Vidrașcu.

Vedetele autohtone sînt și ele în trend, optînd pentru ia tradițională. Iată ce au mărturisit unele dintre ele, contactate de NOI.md:

Geta Burlacu: „Port ia pentru că e frumoasă, comodă și e din stofă naturală; întotdeauna e solemnă și poate fi asortată cu orice și e perfectă pentru toate ocaziile. În garderoba mea se găsesc cîteva ii, pe unele dintre ele le-am primit cadou la concerte, pe altele le-am procurat singură ori le-am cusut la comandă".

Vidrașcu: Ia este o piesă de cult, o piesă la care ne închinăm

Aura Revenco, prezentatoare Jurnal TV: „Sînt o mare admiratoare a tot ce înseamnă stil național, așa că încerc să-mi completez garderoba cu rochii stilizate, ii, genți și pantofi. Acum nu am foarte multe, doar patru ii, dar la care țin enorm. Toate sînt cumpărate dintr-un salon din București. Am cumpărat și de la producători autohtoni, dar pentru a le dărui prietenelor mele din străinătate. Obișnuiesc să le port la ocazii speciale, pentru că sînt și foarte elegante. Mă bucur că a început să se revină la tradiții și că în general se poartă ia".

Vidrașcu: Ia este o piesă de cult, o piesă la care ne închinăm

Victoria Lungu: „În garderoba mea se regăsesc opt-nouă ii, de diferite culori. Am doar una pe care o port mai des, pe restul le port numai la concerte. Prima ie mi-am cumpărat-o personal din Ucraina". Interpreta privește sceptic la faptul că ia este purtată zi de zi, susținînd că „ar trebui să fie mai mult respect față de ie. Nu mi se pare normal să ieși la piață și să te îmbraci în ie. Cred că aceasta este indiferență față de ie".

Vidrașcu: Ia este o piesă de cult, o piesă la care ne închinăm

Aura: „Am doar o ie. Sincer vorbind, cînd am fost la ultimul spectacol, la Vatra, am întîlnit o mulțime de comercianți care vindeau ii și am zis că pînă la Ziua Independenței trebuie să-mi procur. Am să-mi procur neapărat și mie, și fetițelor mele. Mi se pare absolut normal ca fiecare să aibă o ie, cel puțin la sărbătorile naționale – ar fi frumos. Ia pe care o am acum e din România".

Vidrașcu: Ia este o piesă de cult, o piesă la care ne închinăm

Nelly Ciobanu: „Am trei ii și două rochii – ii confecționate de designerul autohton Alina Bradu, pe care le port cu mare plăcere. Nu-mi place să port ia zi de zi, am bluze asemănătoare cu ia, pe care le port zi de zi. Aceste ii mai stilizate merg foarte bine în asortiment cu blugii. Mai am și cîteva ii de scenă, pe care mi le-am procurat de la Valentina Vidrașcu".

Vidrașcu: Ia este o piesă de cult, o piesă la care ne închinăm

Sursa: www.noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1780
Populația:
2156 locuitori

Tătăreşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Tătăreşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Cahul și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2156 de oameni. Satul Tătărești a fost menționat documentar în anul 1780 cu denumirea Tatar-Baurci.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.