Mergi spre compartimentul: Cultura
02 octombrie 2023, 15:00 Cultura views 1166
Cu ce se ocupă colectivul Filarmonicii Naționale în așteptarea construcției noii sale clădiri
02 octombrie 2023, 15:00 Cultura views 1166

Cu ce se ocupă colectivul Filarmonicii Naționale în așteptarea construcției noii sale clădiri

În ceea ce privește viitoarea construcție a noii clădiri a Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici, lucrurile se mișcă încet.

După identificarea companiei-învingătoare, care în scurt timp va începe elaborarea proiectului, Ministerul Culturii și guvernul caută bani pentru realizarea lui.

Despre aceasta a declarat pentru portalul Noi.md, directoarea Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici, Svetlana Bivol.

"După ce vor fi depășite momentele de organizare și procedurile birocratice ale acestui proces complicat, așteptăm identificarea mijloacelor pentru realizarea acestui proiect. Realizarea unor asemenea proiecte este un proces destul de îndelungat, nimeni nu se aștepta ca peste un an construcția va fi gata. Dar noi trăim cu speranța că lucrările următoare se vor efectua mult mai repede. Iar dacă vom cunoaște costurile proiectului, vom putea aduna concret mijloace pentru construcție.", a spus Svetlana Bivol.

Potrivit acesteia, în ceea ce privește activitățile colectivelor de creație ale Filarmonicii Naționale, în prezent acestea se află și fac repetiții în incina Palatului Republicii.

”Nu ne-am încetat activitatea nici pentru o zi, mereu participăm la evenimente, concerte, concursuri și festivaluri. Toate au loc în același ritm și format. Lipsa propriei clădiri nu a afectat activitatea colectivului, deși e păcat că a fost acel incendiu și că noi ne vedem nevoiți să muncim în alte condiții, dar noi muncim în continuare. Recent, „Concertino” s-a întors de la un festival din Italia, în octombrie ei își vor marca la Palatul Republicii jubileul de 20 de ani. Adică, toate evenimentele importante au loc”, a spus Svetlana Bivol.

Ea a subliniat că conducerea Filarmonicii și întregul colectiv așteaptă cu nerăbdare orice veste pozitivă despre soarta locului lor natal, a celei de-a doua lor case.

Și pentru ca această așteptare să nu fie așa de grea, Marian Stîrcea, conducătorul artistic al filarmonicii, vine zilnic la rămășițele clădirii arse și include muzica. Această muzică reamintește tuturor locuitorilor Moldovei că acolo a fost principala organizație concertistică a țării, care odată și odată va renaște din cenușă.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
2398 locuitori

Chiţcanii Vechi este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chiţcanii Noi și Chiţcanii Vechi. Localitatea se află la distanţa de 16 km de oraşul Teleneşti şi la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2398 de oameni. Satul Chiţcanii Vechi a fost menționat documentar în anul 1666 cu denumirea Piscani.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.