Mergi spre compartimentul: Cultura
29 mai 2023, 14:15 Cultura views 3533
Pentru prima dată în Republica Moldova se va organiza festivalul de reconstituire a istoriei antice
29 mai 2023, 14:15 Cultura views 3533

Pentru prima dată în Republica Moldova se va organiza festivalul de reconstituire a istoriei antice "Dacia Liberă" ©

Pentru prima dată în Republica Moldova, pe 3 și 4 iunie, se va organiza festivalul de reconstituire a istoriei antice "Dacia Liberă".

In raionul Orhei va fi reconstituit un sat antic, unde geto-dacii vor putea prezenta viața lor, îndeletnicirile, meșteșugurile. Veți afla cine era un taraboste, care era rolul unui preot în trib, ce mâncau geții și multe altele.

În apropiere, legionarii își vor întinde castra romană și se vor pregăti de invazie.

Organizatorii promit un scenariu captivant, care va reflecta evenimente marcante din istoria strămoșilor noștri, iar toate activitățile de pe parcursul zilei vor fi interactive unde vor putea participa toți doritorii.

Își vor face apariția și Sânzienele in anumite ritualuri, iar show-ul de focuri va adăuga misticism și profunzime.
Artizanii și meșterii își vor expune lucrările de unicat și ateliere, așa că veți găsi suveniruri reprezentative istorice și tradiționale, care sa va amintească despre originea locuitorilor acestui tărâm.

Și pentru ca senzația de tradiție și antichitate să fie întregită, organizatorii au invitat și artiști cu cea mai potrivită muzică acestei tematici.
Așa că în prima seară va cânta Cristina Scarlat, care este o ambasadoare de excepție a pieselor interpretate de Maria Tănase, transmițând emoție și pasiune prin fiecare notă și pe 3 iunie o vom descoperi într-un format inedit, care va fi o sinergie magică dintre muzica veche, voce tulburătoare și fundal instrumental zguduitor.

Iar în seara de 4 iunie, ne vom cufunda în atmosfera antică a vremurilor pline de taină alături de “Teiu”, un proiect susținut de “Via Dacă”, ce vine cu o sunare unică, artiștii utilizând instrumente moderne pentru a reactualiza folclorul și ritmurile vechi tribale.​

În seara dezvăluirii misterelor istorice, pe 4 iunie, veți avea ocazia să vă lăsați purtați de armoniile muzicii și să vă simțiți absorbiți de vibrațiile profunde ale sunetelor mistice.

Iubitorii de natură vor avea posibilitatea să rămână în corturi peste noapte și să profite din plin de atmosfera vechilor timpuri.

Programul va conține scenarii istorice tulburătoare, așa că pregătiți-vă să cunoașteți adevărul într-un mod fascinant, încărcat de multă informație, dar și de distracție și emoție.

Vor fi surprize pentru toate vârstele, dar pe care le lăsăm să fie descoperite pe 3 și 4 iunie la Orheiul Vechi la Festivalul Antic "Dacia Liberă".

Bilete pe iTicket:

https://iticket.md/event/festivalul-antic-dacia-libera

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Festival , istoria , Dacia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1615
Populația:
104 locuitori

Duma este un sat din cadrul comunei Dereneu din raionul Călărași. Satul are o suprafaţă de circa 0.38 kilometri pătraţi. Localitatea Duma se află la distanța de 24 km de orașul Călărași și la 94 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 104 oameni. A fost atestată documentar în anul 1615.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.