|
Strigăt de ajutor din partea Asociației Bibliotecarilor a Republicii Moldova
Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova inițiază o petiție în sprijinul Biblioteca Naţională a Republicii Moldova / National Library of Moldova care este pe cale de a fi lipsită de cladirea în care este păstrată colecția de patrimoniu național scris.
Ca argumente comunitatea profesională (membrii Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova) invocă următoarele:
Argumentul 1. Imobilul care aparține acum Bibliotecii Naționale a fost dat în exploatare în anul 1902. În anul 1987, la 10 ani după cutremurul din 1977, (în care a suferit enorm) după numeroase demersuri din partea managerilor Bibliotecii Naționale, acesta a fost transmis prin Hotărîre de Guvern (sau cum se numea atunci) de la balanța Ministerului Învățămîntului la balanța Ministerului Culturii. În acești ani, Statul Republica Moldova a investit sume uriașe pentru a aduce clădirea la starea actuala, a transfera în acest spațiu circa 500 000 unități materiale și a le asigura condițiile necesare de păstrare.
Argumentul 2. În această clădire se află nucleul de patrimoniu al Bibliotecii Naționale, zestrea spirituală a locuitorilor Republicii Moldova: colecția de carte veche și rară – peste 33 500 volume; colecția de arte și hărți - peste 216 000 unități de păstrare; Audiovideoteca – 110 000 unități de păstrare; colecția de specialitate și Centru Național de Formare Continuă în Biblioteconomie și Știința Informării unde începînd cu anul 2017 au fort instruiți peste 10 500 de specialiști. La amenajarea acestor spații au contribuit: Ambasada SUA etc.
Argumentul 3. Această decizie, dacă va fi realizată în practică, va distruge Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Aceasta nu are cum să reziste acestei lovituri. Blocul principal proiectat pentru 1 000 000 de volume geme sub greutatea celor peste 2 500 000 de volume și trebuie urgent de adus în corespundere cu parametrii planificați.
Argumentul 4. Biblioteca Națională este instituția identitară a unei țări. Oare cum vor rămîne în memoria colectivă aceste zile?
Argumentul 5. Blocul 2 al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova este monument de istorie și arhitectură de categorie națională.
„Contăm pe sprijinul comunității profesionale, a partenerilor, a intelectualității precum și a cetățenilor”, se arată în mesajul Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1609
- Populația:
- 1719 locuitori
Bulăieşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Bulăieşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de oraşul Orhei şi la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1719 oameni. Satul Bulăiești a fost menționat documentar în anul 1609.
Comentarii
(0)