Mergi spre compartimentul: Cultura
05 octombrie 2022, 09:30 Cultura views 1477
Teatrul Cehov are un nou director interimar. Prodan: „Teatrul are nevoie de o gură de aer proaspăt”
05 octombrie 2022, 09:30 Cultura views 1477

Teatrul Cehov are un nou director interimar. Prodan: „Teatrul are nevoie de o gură de aer proaspăt”

Ministerul Culturii a numit un nou director interimar al Teatrului Dramatic Rus A.P. Cehov pentru a-l înlocui pe Constantin Haret. Postul a fost preluat de Fiodor Gladii. Despre aceasta Noi.md a fost informat de ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Potrivit lui Prodan, teatrul are nevoie de „o gură de aer proaspăt”. Ministrul speră ca înainte de încheierea concursului pentru un director permanent, noul șef interimar să poată rezolva problemele acumulate:

"Am avut o conversație la subiect cu echipa teatrului. Am explicat echipei procesele care au loc în prezent. Am indicat intervalul de timp în care ar trebui să aibă loc. Avem la dispoziție 2 luni pentru tot. L-am prezentat pe noul director interimar al teatrului. Este domnul Gladii. Dînsul este jurist de la minister. Adică am rupt din suflet un jurist al ministerului nostru pentru această funcție pentru 2 luni pentru a debloca toate acele probleme interne care s-au acumulat în teatru, si toata lumea știe foarte bine că există atît tensiune internă, cît și probleme în teatru. Ministerul nu se poziționează în conflictul care există de mulți ani în teatru, nici de o parte, noi chemăm toată lumea la soluționarea acestui conflict. Acolo pur și simplu nu este altă cale. Aici avem ocazia timp de două luni cu management extern din partea ministerului – domnul Gladii, care, fiind avocat, va putea asigura acea atmosferă, măcar să încerce să rezolve conflictele. Cred că aceste conflicte pot fi rezolvate doar dacă teatrul primește o gură bună de aer proaspăt. Mă refer la producții noi, bani pentru aceste producții, regizori invitați. Și acum în Europa sînt foarte mulți, inclusiv regizori ruși care au fost nevoiți să plece. Vom încerca să invităm, ca să fie, cu adevărat niște montări înalt artistice și împreună vom ridica teatrul la un nou nivel de artă teatrală."

Cu toate acestea, concursul în sine și condițiile sale nu au fost încă anunțate. Sergiu Prodan spune că acest lucru se va întîmpla mai tîrziu, pentru a oferi candidaților posibilitatea să se pregătească bine:

„Acum s-a făcut primul pas – a fost numit un director interimar. Sarcinile sale includ asigurarea funcționării normale a teatrului, a unei atmosfere normale și efectuarea unui audit al activităților teatrului din ultimii ani împreună cu ministerul. Acesta este un audit intern al ministerului. Trebuie să înțelegem care au fost blocajele, unde sînt neajunsurile, iar auditul va veni cu sugestii privind modul de deblocare și depășire a acelor bariere interne care există în teatru. Abia după audit, după concluzia internă vom putea desfășura un concurs pentru acest post. Dar asta nu înseamnă că înainte de finalizarea auditului nu va fi anunțat niciun concurs. Vom acorda candidaților suficient timp pentru a pregăti un proiect managerial serios, viziunea lor asupra dezvoltării teatrului, atît financiar cît și creativ, astfel încît, după ce această radiogramă a teatrului sub formă de raport de audit este deja înțeleasă, acest viitor manager ar putea înțelege unde se află, ce trebuie făcut în beneficiul teatrului”, spune ministrul Culturii.

Potrivit lui Sergiu Prodan, regulile competiției au fost deja elaborate. Noi regizori vor fi aleși și pentru alte teatre:

"Regulamentul a fost elaborat. Există de mai mult timp. Abia astăzi am deschis cereri pentru alte teatre pentru postul de regizor – este vorba despre Teatrul de pe strada Trandafirilor, teatrul de la Bălți".

De asemenea, Prodan a povestit cum va fi evaluată competiția, precum și cine va fi în comisie:

“Există o hotărîre de Guvern care reglementează această componență a comisiei. Ceea ce pot spune cu încredere acum este că în această comisie vor fi doi reprezentanți ai personalului teatrului. Teatrul însuși îi va determina împreună cu regizorul actoricesc. Sper ca acești doi reprezentanți să reprezinte atît Montechi, cît si Capuleti. Poate procentual, deși nu-mi pot imagina cum va fi un om și jumătate pe de o parte și 0,25 pe de altă parte, dar sînt sigur că dacă ambii reprezentanți din comisia de concurs vor vorbi solidar privind examinarea acelor dosare care vor fi depuse. Acesta va fi un argument serios în victoria unuia sau altuia candidat.

Reamintim că, pe 25 septembrie, în scuarul de lîngă Teatrul Rus A.P. Cehov a fost organizat un protest în sprijinul lui Constantin Haret. De asemenea, acțiunea de protest a continuat pe 26 septembrie în apropierea clădirii Ministerului Culturii. Întregul colectiv al Teatrului Dramatic a venit la miting, adresînd ministrul Culturii Sergiu Prodan întrebări despre situația din jurul teatrului.

La rîndul său, ministrul Culturii a făcut următoarele declarații:

„Afirm cu toată responsabilitatea că nimeni nu urmărește să închidă Teatrul A.P. Cehov!

La fel ca toate celelalte instituții de teatru și concert, acest teatru va continua să funcționeze și să se dezvolte cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova și condus de un regizor care va ocupa această funcție asumat, după cîștigarea concursului, conform prevederilor legale”, a adăugat Sergiu Prodan.

Menționăm, de asemenea, că președintele Consiliului de Administrație al Asociației Teatrului Dramatic Rus de Stat din Tbilisi A.S. Griboedova și vicepreședintele Asociației, directorul general al Teatrului-Festival „Casa Baltică” au trimis un apel scris către Sergiu Prodan în sprijinul lui Constantin Haret.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Teatrul Cehov , director , Sergiu Prodan

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1986
Populația:
334 locuitori

Prioziornoe este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 103 km de Chișinău. Populaţia satului Prioziornoe alcătuia 334 de oameni în anul 2000. Satul Prioziornoe a fost înființat în anul 1986.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.