|
Foto: moldpres.md |
La Chișinău a avut loc decernarea premiilor în domeniul culturii pentru anul 2021
La Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc ceremonia de înmînare a premiilor Ministerului Culturii pentru anul 2021, ediția a 9-a. Premiile Ministerului Culturii în domeniul culturii se acordă anual pentru produse de creaţie şi inovaţii artistice care au un impact semnificativ asupra patrimoniului cultural naţional şi internaţional, au obținut aprecierea societăţii şi au contribuit la promovarea culturii naţionale pe plan internaţional, informează moldovenii.md cu referire la moldpres.md.
Prezentă la eveniment, prim-ministrul Natalia Gavrilița a menționat că decernarea premiilor Ministerului Culturii este o apreciere pentru acei oameni, care, în pofida presiunii acestor timpuri dificile, marcate de criză, grabă și confuzie, își dedică viața căutării unor sensuri, căutării manifestărilor estetice profunde și prin aceasta reușesc să-i aline și să-i ajute pe cei din jur. ”Oamenii culți și societățile civilizate ridică scutul artei în fața instinctului dominant de a călca pe alții pentru a avea mai mult, de a pune interesul personal în fața comunităților, de a aplica violența acolo unde nu este înțelegere. La fiecare test al istoriei, avem impresia că nu mai rezistăm, că arta e slabă împotriva armelor, că esteticul cedează în fața avariției, și de fiecare dată scutul rezistă și arta dăinuie. Și în aceste vremuri grele pentru țara noastră, în care auzim zgomotul luptelor care distrug țara vecină, o să vă rog să țineți sus acest scut, să continuați să faceți artă, pentru că aceasta este ce va rămîne. Vom face tot posibilul ca și în aceste vremuri să găsim loc și pentru programe noi în cultură”, a subliniat prim-ministrul Natalia Gavrilița.
În context, ministrul Culturii Sergiu Prodan a afirmat că împreună cu guvernul va face tot posibilul pentru a susține arta și cultura, și pentru a-i da un dinamism și a o promova. ”Într-adevăr, sînt vremuri deosebit de grele, incredibile. Nimeni n-ar fi crezut niciodată că așa ceva se poate întîmpla. Ieri șase rachete au lovit orașul Lvov. Și tot în acea zi Filarmonica din orașul Lvov a susținut primul concert de la începutul războiului. Am spus și voi repeta asta la nesfîrșit: cultura nu înseamnă doar artă, cultura nu înseamnă doar cîntece și dansuri sau operă și balet. Arta este manifestarea culturii, este starea de spirit a națiunii. Doar un popor care are stare de spirit poate să dea naștere valorilor culturale. Și ne convingem pe exemplul vecinilor noștri că starea de spirit înseamnă de fapt reziliență, înseamnă, de fapt, reușită, inclusiv atunci cînd ești atacat. Starea de spirit a vecinilor noștri face inclusiv ca acest război să aibă șanse de izbîndă. Investind în cultură, de fapt investim în reziliența țării. Numai o societate cu un nivel înalt de cultură poate să reziste, să construiască, poate să creeze, inclusiv bunuri materiale. Fără cultură crește incultura. Și în cazul inculturii, incultura este destul de agresivă. Cred că astăzi pe plan global are loc un război între cultură și incultură. Trebuie să ne consolidăm în jurul culturii pe care o avem, să o promovăm, să o mișcăm mai departe și cu ocazia asta vreau să-i felicit și să mă închin în fața tuturor oamenilor care activează în domeniul culturii”, a subliniat ministrul Culturii Sergiu Prodan.
Cu premiul de excelență pentru întreaga activitate a fost distins compozitorul Eugen Doga, cu premiul ”Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale – Slava Sambriș , regizor-șef și director artistic la Teatrul Republican ”Luceafărul” și Dan Melnic, actor la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, cu premiul ”Constantin Stere” în domeniul literaturii – scriitorii Constantin Cheianu și Claudia Partole, cu premiul ”Vladimir Curbet” în domeniul coregrafiei – Alexandru Balan, artist de balet la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, cu premiul ”Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice – pictorița Eudochia Robu.
Premiul Artă plastică contemporană a fost obținut de artistul plastic Ghenadie Popescu, premiul ”Gavriil Musicescu” în domeniul muzicii – de flautistul Ion Negură și duetul de pianiști Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici, premiul ”Ștefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei – de Maria Ciocanu, cercetătoare la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, premiul ”Ion Madan” în domeniul biblioteconomic și bibliografic – de Aliona Manciu, șef Serviciu Asistență Metodologică de Specialitate, BPR „D. Cantemir” din Ungheni, premiul ”Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media – de Maria Mocanu, realizatoarea emisiunii „Dor de Izvor”, Radio Chișinău, iar premiul ”Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei – de regizorii de film Dragoș Turea și Olga Lucovnicova.
Anastasia Gusarova, profesor de flaut, Liceul Internat Republican de Muzică „Serghei Rahmaninov”, a luat premiul ”Veniamin Apostol” în domeniul educației artistice, și Violeta Tipa, colaborator științific în sectorul „Arta cinematografică și televiziune” al Centrului Studiul Artelor, Institutul Patrimoniului Cultural al Ministerului Educației și Cercetării, Silvia Zagoreanu, directoare a Palatului de Cultură Ungheni – premiul Alexandru Fedco, pentru cel mai bun manager al instituției de cultură de nivel local și artistul plastic Dmitri Șibaev – premiul Valentina Rusu-Ciobanu, pentru debut în artele vizuale.
La eveniment a participat consilierul prezidențial Angela Brașoveanu.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1908
- Populația:
- 629 locuitori
Comentarii
(0)