Mergi spre compartimentul: Cultura
18 mai 2021, 16:00 Cultura views 3107
Republica Moldova marchează Ziua Internațională a Muzeelor
18 mai 2021, 16:00 Cultura views 3107

Republica Moldova marchează Ziua Internațională a Muzeelor

În Republica Moldova este marcată astăzi Ziua Internațională a Muzeelor cu tema „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați".

În această zi, Muzeul Național de Artă al Moldovei vernisează expoziția pictură, grafică de Pavel Șillingovski, la 140 de ani de la nașterea artistului.

De asemenea, Muzeul Național de Istorie al Moldovei propune în aceste zile vizitatorilor expozițiile sale permanente.

Totodată, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală își invită vizitatorii pentru a vedea originalele unor documente referitoare la întemeierea și primii ani de activitate a Mănăstirii Noul Neamț, cel mai mare așezămînt monastic din Basarabia, în cadrul Expoziției „Tradiție și memorie istorico-culturală salvgardată în manuscrisele de la Mănăstirea Noul Neamț".

Tot aici, în perioada 22-23 mai va avea loc Tîrgul Meșterilor Populari cu genericul "Descoperă arta meșteșugurilor noastre", la care vor participa peste 20 de meșteri populari din toate domeniile: ceramiști, lemnari, țesători, pielari, meșteri ce împletesc fibre vegetale, ce confecționează salbe și instrumente muzicale.

Consiliul Internațional al Muzeelor a creat Ziua Internațională a Muzeelor ​​în 1977. Organizația alege o temă diferită în fiecare an. Unele dintre teme au fost globalizarea, popoarele indigene, reducerea lacunelor culturale și îngrijirea mediului.

În fiecare an, toate muzeele din lume sînt invitate să participe la această zi pentru a promova rolul muzeelor, organizînd activități deosebite și gratuite publicului, în jurul temei anului. Ziua Internațională a Muzeelor ​​a devenit din ce în ce mai populară de la crearea sa. De exemplu, în 2009 la această zi au asistat 20.000 de muzee din peste 90 de țări. În 2012, numărul muzeelor ​​participante a crescut la 30.000 în 129 de țări.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

muzeu , eveniment

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
36 locuitori

Stîrceni este un sat din cadrul comunei Vărvăreuca, raionul Floreşti. Satul este situat la o distanță de 6 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de oameni. Prima atestare documentară a satului Stîrceni din ținutul Soroca datează din anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.