Spre compartiment: Cultura
19 martie 2021, 11:30 Cultura views 2433
Cămaşa cu altiţă ar putea ajunge în Patrimoniul UNESCO
19 martie 2021, 11:30 Cultura views 2433

Cămaşa cu altiţă ar putea ajunge în Patrimoniul UNESCO

Cămaşa cu altiţă ar putea ajunge în Patrimoniul UNESCO. Ministerul Culturii a transmis la Bucureşti, dosarul cu toate actele necesare, pentru ca acest element comun de identitate culturală să fie inclus pe lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității. Cea mai mare colecţie de ii cu altiţă - 3000 la număr - se găseşte la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău. Unele dintre ele au peste o sută de ani.

Grupurile comune de lucru de la noi şi din România au cercetat mai bine de doi ani tehnica de realizare a cămăşii cu altiţă, după care au realizat filmul şi broşura de promovare pentru dosarul necesar la UNESCO, transmite noi.md.

"În Patrimoniul Imaterial al Umanităţii, vor fi introduse tehnicile de confecţionare. Cunoştinţe privind confecţionarea pînzei cămaşei în condiţii casnice, diferite tehnici de broderie pentru a crea aceste ornamente. Cunoştinţe cum să prinzi toate părţile cămăşii şi de a realiza o cămaşă întreagă.", a menționat secretarul ştiinţific, Andrei Prohin.

Etnografii spun că includerea cămăşii cu altiţă în Patrimoniul UNESCO ne va ajuta să păstrăm vie această tradiţie de brodare a cămăşilor tradiţionale.

"Mărturiile documentare ne vorbesc despre faptul că în secolul 18 aceste cămăşi aveau un loc deosebit în familie. Documentele de arhivă ne vorbesc că aceste cămăşi erau transmise ca zestre.", a afirmat directorul general al Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, Petru Vicol.

Republica Moldova şi România au colaborat deja în trei dosare pentru Patrimoniul UNESCO. Este vorba despre colindatul în ceată bărbătească, tehnicile tradiţionale de realizare a covoarelor moldoveneşti şi Mărţişorul - dosar la care au mai contribuit Republica Macedoniei de Nord şi Bulgaria.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

UNESCO , tradiții , ie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
747 locuitori

Hîrjauca este un sat și comună în raionul Călărași. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Leordoaia, Hîrjauca, Mîndra, Palanca. Satul Hîrjauca se află la o distanță de 25 km de orașul Călărași și la 71 km de Chișinău. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor și este una din principalele stațiuni balneologice din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 747 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hîrjauca datează din anul 1644.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.