|
Zbîrnea: Muzeul este un organism viu, şi nu un cadavru, iar arta nu se împarte după naționalitate
Muzeul este un organism viu, şi nu un cadavru. În el au loc diferite modificări din motive obiective.
Anumite tablouri, în timpul lucrărilor de reparaţie a spațiilor sau de pregătire a unor noi expoziții, sînt transferate în depozite, sînt pregătite pentru prezentare în cadrul altor expoziții. Muzeul lucrează pentru toți oamenii-amatori ai artei, și acesta nu poate fi divizat după naţionalitate.
Aşa a comentat directorul Muzeului Național de Arte Plastice, Tudor Zbîrnea, pentru Noi.md informaţiile apărute în unele reţele de socializare despre o presupusă închidere a „Sălii ruse" din cadrul Muzeului, dar şi discuțiile aprinse la acest subiect, în timpul cărora unii cetățeni au declarat că tablourile pictorilor ruşi au fost excluse din Muzeu în cadrul combaterii propagandei rusești sau că aceste opere au fost vîndute.
El a numit aberaţii toate aceste declaraţii, exprimîndu-și regretul că oameni inteligenţi îşi permit astfel de speculații, împart arta după naționalitate și se aseamănă unor politicieni care împart totul strict în Occident și în Est.
Tudor Zbîrnea a remarcat că în Muzeu nu a existat niciodată o așa-numită „sala rusă" aparte. Tablouri ale artiștilor ruși, alături de opere de artă plastică europeană, sînt prezentate în sala de artă străină. Această parte a clădirii a fost închisă în contextul renovării, restaurării, iar picturile au fost mutate în depozite. În încăperile rămase ale Muzeului are loc procesul de completare a expozițiilor, aici vor ajunge lucrări din alte săli, se pregătesc noi expoziții. Tablourile artiștilor ruși au ajuns în depozite temporar, împreună cu alte picturi și obiecte de artă, din considerente de lipsă de spațiu.
Potrivit directorului Muzeului Național de Arte Plastice, de exemplu, din motive identice, a fost redusă expoziția permanentă a artei basarabene din perioada de pînă în anul 1940, deoarece au loc pregătirile pentru expoziția dedicată celei de-a 130-a aniversare de la naşterea sculptorului moldovean, Alexandru Plămădeală. Pentru a pregăti expoziția dedicată unui centenar de la naşterea artistei plastice Ada Zevina a fost închisă o parte din expoziția de artă națională din perioada postbelică.
Tudor Zbîrnea a remarcat că Muzeul este un organism viu, nu unul mort, nu un cadavru, şi în el au loc schimbări. „Oamenii nu vor să înțeleagă în ce situație dificilă ne aflam, fiind nevoiţi să mutăm fonduri, pentru că nu putem sta în mucegai. Trebuie să dezvoltăm muzeul, trebuie să-l restaurăm, să deschidem noi expoziții. Totuşi, nu este corect să împărți arta după naționalitate", a spus el.
Directorul Muzeului Național de Arte Plastice a recunoscut că el însuși este un admirator al pictorului rus, Pavel Fedotov. Nu demult, la Muzeu a fost organizată o expoziție a lucrărilor lui Ivan Şişkin. „Eu sînt un admirator al creaţiei lui Fedotov, totuşi lumea îl adoră pe Şişkin. Prin urmare, am organizat o expoziţie a lucrărilor acestui pictor. Expozițiile din Muzeu sînt completate, totuşi acest lucru nu se face într-o singură zi, sau la apel, formarea lor are loc printr-o abordare științifică, ținînd cont de diferite nuanțe, școli, lucrări. Din cauza lipsei de spațiu, unele picturi sînt transferate temporar în depozit. Dacă cineva este foarte interesat să afle adevărul, putem să deschidem depozitele și să arătăm toate tablourile, să arătăm cum oamenii se ocupă de stocarea lucrărilor. Au fost depuse eforturi mari pentru a transfera tablourile în alte încăperi. Noi lucrăm la dezvoltarea Muzeului. Expozițiile se schimbă periodic. Dar nu poți să glumești cu astfel de lucruri și să spui că picturile artiștilor ruși ar fi fost eliminate, chipurile, în cadrul activităţilor de combatere a propagandei. Nu putem expune fizic toate imaginile. Avem 39.000 de unități depozitate în Muzeul nostru, acelaşi „Ermitaj" rusesc are mai mult de 3 milioane și cei de acolo visează că cel puțin 5% din tablouri să ajungă expuse în săli", a spus Tudor Zbîrnea.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1527
- Populația:
- 534 locuitori
Găureni este un sat din cadrul comunei Zîmbreni, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ialoveni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 534 de oameni. Satul Găureni a fost menționat documentar în anul 1527.
Comentarii
(0)