|
Orchestra Naţională Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova” ar putea fi lichidată (Video)
Anghelina Taran
Noul proiect al Codului audiovizualului al Republicii Moldova conține propunerea de a lipsi Compania de Stat „Teleradio-Moldova" de două dintre colectivele ei artistice – Capela Corală „Moldova" și Orchestra Simfonică Națională.
Anterior compania a fost privată de Orchestra de Muzică Populară „Folclor". În vremurile mai vechi și mai prospere, printre colectivele artistice ale Companiei „Teleradio-Moldova" mai erau o orchestră de cameră, un cvartet și un cor de copii. În apărarea colectivelor rămase au ieșit cunoscuți oameni de artă, care au oferit interviuri portalului NOI.md.
Capela Corală „Moldova"
A fost creată în timpuri extrem de grele – în anul 1944 la Radioul Național al Moldovei, înainte de a se sfîrși cel de-al Doilea Război Mondial. În prezent dirijor principal al corului este artistul emerit din RM Valentin Budilevschi.
Activitatea de bază a colectivului întotdeauna a fost interpretarea, înregistrarea și popularizarea artei corale naționale, precum și a celor mai bune opere din clasica mondială. Capela „Moldova" este unicul colectiv din republică care în permanență interpretează și înregistrează pentru Fondul radio întreaga operă corală a compozitorilor autohtoni, stimulînd în acest fel interesul lor pentru această secțiune importantă a creației muzicale.
În fonoteca radio se păstrează mii de fonograme ale corului. Acest veritabil tezaur spiritual include o varietate de conținut, caracter, stil și timp de creare a operelor corale din patrimoniul național și mondial, inclusiv muzică religioasă, prelucrări din folclor, colinde.
Corul „Moldova" este laureat al multor concursuri corale internaționale. A susținut concerte în numeroase țări, printre care Franța, Italia, România, Rusia, Ucraina, Estonia, Polonia, proslăvind arta moldovenească. Multe opere ale Capelei Corale „Moldova" au fost interpretate și înregistrate în colaborare cu alte colective muzicale ale radioului național – orchestra de cameră, Orchestra Simfonică Națională și Orchestra de Muzică Populară „Folclor", precum și cu Orchestra de Muzică Populară „Fluieraş".
Orchestra Simfonică Națională
La Radio Moldova, orchestra există, în diverse componențe, din anul 1954. Orchestra Simfonică Națională a fost creată în 1989 și de atunci conducător artistic și dirijor principal al ei este Gheorghe Mustea, profesor, membru al Academiei de Științe la Moldovei, artist al poporului din Republica Moldova , laureat al Premiului de Stat al RM și cavaler al Ordinului Republicii.
Activitatea de bază a orchestrei este consacrată înregistrărilor muzicale pentru Fondul radioului național și îmbogățirii culturii muzicale a radioascultătorilor. În prezent aceasta lucrează asupra unei antologii a muzicii clasice moldovenești și face, în primul rînd, înregistrări muzicale pentru redacțiile companiei de televiziune și radiodifuziune. Orchestra participă la pregătirea emisiunilor televizate, are o activitate concertistică vastă în patrie și peste hotare, susține anual cca 30-35 de concerte simfonice și de cameră, popularizînd astfel arta muzicală. Grație faptului că „Teleradio-Moldova" face parte din organizația European Broadcasting Union, muzica moldovenească răsună și la televiziunile și radiourile din alte țări.
De ce avem nevoie de aceste colective
În toate țările dezvoltate, din componența companiilor de stat pentru televiziune și radio fac parte colective artistice. Spre exemplu, în România vecină există șapte asemenea colective.
- Noi activăm în componența companiei „Teleradio-Moldova", participăm la crearea programelor și evenimentelor care au loc la televiziunea și radioul național, spune Gheorghe Mustea. Mai ales că facem un lucru unic în țara noastră – înregistrăm pentru Fondul radio muzica moldovenească în primul rînd, care nu ar mai fi interpretată nicăieri. Dacă nu am face acest lucru, cine să o păstreze în locul nostru?
Oare cineva crede că vor veni străinii și ne vor spune: „Hai să vă păstrăm noi patrimoniul"? Noi înșine trebuie să facem acest lucru, deoarece ne privește, în primul rînd pe oamenii de artă și pe cei care guvernează țara., Toată lumea care se respectă trebuie să facă tot posibilul pentru ca prin artă țara să prospere. Din punctul meu de vedere, cultura este primul pas spre o societate și o mentalitate mai sănătoasă. Anume cultura dezvoltă mentalitatea omului. Istoria mondială cunoaște numeroase exemple în care țări foarte sărace, de rînd cu soluționarea problemelor economice, au găsit posibilități pentru a deschide teatre, filarmonici, pentru ca oamenii să învețe a cugeta și să se dezvolte spiritual.
Eu nu chem să copiem alte țări, însă de ce să nu ne respectăm propria țară și pe noi înșine? De ce să distrugem ceea ce a fost creat decenii în șir? Atunci cînd această greșeală va deveni evidentă pentru cei care, deocamdată, nu înțeleg importanța păstrării patrimoniului muzical național, va fi imposibil să recuperăm cele pierdute. Reiese că autorii noului proiect de lege se opun culturii noastre. Cum se poate ca în Moldova, la radio, să nu existe înregistrări ale muzicii noastre?
Cu regret, compania a fost privată de Orchestra „Folclor", care a fost transferată la Filarmonică. În actualele condiții din țară, ar fi suficiente trei colective – de muzică populară, corală și simfonică. Cu atît mai mult că orchestra simfonică poate interpreta și alte genuri de muzică, inclusiv ușoară. Însă în prim plan pentru noi rămîne muzica academică moldovenească și cea universală. Eu cred că radioul și televiziunea trebuie să ofere maselor nu doar informații, dar și educație, și cultură.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1429
- Populația:
- 1786 locuitori
Pîrjolteni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Pîrjolteni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Călărași și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1786 de oameni. Satul Pîrjolteni a fost menționat documentar în anul 1429.
Comentarii
(0)