|
Cele mai frumoase colecţii ale meşterilor populari din ţară au putut fi admirate la „Covorul Dorului”
Asigură continuitate tradiţiei ţesutului covoarelor. Vorbim despre meşterii populari, participanţi la cea de-a IV-a ediţie a Tîrgului Naţional „Covorul Dorului". Evenimentul a avut loc la Palatul Naţional „Nicolae Sulac" şi este parte a Tîrgului „Acasă de Crăciun" organizat de către Guvern.
Călătoria participanţilor prin universul covoarelor a început la compartimentul Tradiţie. Aici au fost etalate colecţiile vestitelor meşteriţe Tatiana Popa şi Ecaterina Popescu.
„În afară de faptul că am renăscut covorul moldovenesc, am mai renăscut forme autentice de educaţie şi instruire cum erau cîndva şcolile populare sau şezătorile", spune Ecaterina Popescu din Clișova Nouă, Orhei.
La Muzeul „Casa Părintească" din Palanca, Călăraşi, Tatiana Popa a scos din uitare covorul în bumbi. „Este o tradiţie care vine din strămoşi, dar, cu părere de rău, uitată", afirmă Tatiana Popa.
Ornamentele şi coloritul scoarţelor ţesute de Parascovia Pasat din Ustia ,Glodeni sunt mai deosebite. Parascovia Pasat susține că utilizează doar coloranți naturali. „În ultimul timp sînt foarte solicitate deoarece sînt naturale, ecologice, iar lumea iubeşte tot ce-i ecologic", spune Parascovia Pasat.
În premieră, în acest florilegiu s-au înscris şi tradiţionalele covoare ale comunităţii polonezilor din Moldova. „Covorul Prieten" a vernisat expoziţia covoarelor din colecţii publice şi private ale reprezentanţilor grupurilor etnice din Republica Moldova: ucraineni, găgăuzi, bulgari, polonezi.
De surprizele festivalului s-au bucurat reprezentanţii corpului diplomatic. „La această expoziție mă simt ca acasă, covoarele de aici îmi aduc aminte de casa bunicii. Mă uit la frumuseţea aceasta a covoarelor şi mă gîndesc cît de important este să le descifrăm, să le cunoaştem", a menționat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.
„Acasă de Crăciun nu putea fi fără „Covorul Dorului", fiindcă covorul alături de mărţişor, alături de colindatul în ceată de bărbaţi sînt de fapt elemente definitorii ale trecerii noastre prin veacuri, încît ne bucurăm de fiecare dată de aceste ornamente minunate care ne colorează viaţa", a afirmat ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.
Anul trecut elemente şi tehnici ale covorului au fost înscrise în prestigioasa listă UNESCO, de aceeaşi onoare s-a învrednicit şi colindatul în ceată bărbătească.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1470
- Populația:
- 3335 locuitori
Cotiujenii Mari este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotiujenii Mari, Cuşelăuca, loc.st.cf. Cobîlnea. Localitatea este situată la distanța de 30 km de orașul Șoldănești și la 143 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3335 de oameni. Satul Cotiujenii Mari a fost menționat documentar în anul 1470.
Comentarii
(0)