Mergi spre compartimentul: Cultura
22 septembrie 2017, 11:45 Cultura views 4513
A fost inaugurată expoziţia dedicată Orheiului Vechi
22 septembrie 2017, 11:45 Cultura views 4513

A fost inaugurată expoziţia dedicată Orheiului Vechi

O expoziție sub genericul „Milenii de civilizație la Orheiul Vechi. 70 de ani de cercetări arheologice" a fost inaugurată la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, care se desfăşoară în R. Moldova pînă la 28 septembrie.

Solicitată de agenţie, Ana Boldureanu, şefă de secţie la instituţia-gazdă a menţionat că expoziţia reunește sute de obiecte – vase de lut, vase ceramice de lux, arme, tuburi de apeduct, unelte agricole și de uz casnic, obiecte de harnaşament, emisiuni monetare, obiecte de cult etc. – care au aparţinut diferitelor civilizaţii ce s-au perindat la Orheiul Vechi. Potrivit sursei citate, o mare parte dintre vestigiile prezentate în cadrul expoziției au fost restaurate de specialiştii Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.

În alocuţiunea sa, viceministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Gheorghe Postică a subliniat că aceasta este cea mai frumoasă şi cea mai bogată expoziţie dedicată Orheiului Vechi. „Multe piese sunt prezentate pentru prima dată. Expoziţia este un bun prilej de a marca un eveniment important – împlinirea a 70 de ani de la începutul investigaţiilor arheologice în microzona Orheiul Vechi. La Butuceni, cu această ocazie îşi va începe lucrările un simpozion", a accentuat Gheorghe Postică.

Expoziţia va fi deschisă până la 31 ianuarie 2018.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

expoziție , Orheiul Vechi , muzeu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
1155 locuitori

Hînceşti este un sat şi comună din raionul Făleşti. Hînceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1155 de oameni. Satul Hînceşti a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.