Spre compartiment: Cultura
24 ianuarie 2017, 15:40 Cultura views 8870
O expoziţie de grafică a fost vernisată la Chișinău
24 ianuarie 2017, 15:40 Cultura views 8870

O expoziţie de grafică a fost vernisată la Chișinău

O expoziţie personală de grafică sub genericul „Poduri de dor" a artistului plastic Iurie Braşoveanu, originar din Moldova stabilit în Italia, a fost vernisată la Biblioteca Naţională.

Expoziţia cuprinde 30 de lucrări de grafică, realizate de autor în ultimii ani.

Solicitat de MOLDPRES, Iurie Braşoveanu a menţionat că în orice lucrare a sa, este multă pasiune, dragoste şi un dor de casă.

La rîndul său, scriitorul Nicolae Dabija a afirmat că Iurie Braşoveanu este un poet în grafică.

„Eu am învăţat poezia din cărţile de pictură. Ilustratorii de carte sînt învăţătorii mei în poezie. Iurie Braşoveanu - cel mai important grafician moldovean la ora actuală - cucereşte sălile de expoziţie ale Europei, fiind un călător care îşi poartă lumea cu sine, un cetăţean al Universului imaginat chiar de arta sa", a subliniat Nicolae Dabija.

Potrivit artistului plastic Vasile Dohotaru, Iurie Braşoveanu practică un expresionism moderat, pastelat, în tradiţia marilor pictori români contemporani. „Lucrările sale, inspirate din poezia lui Eminescu şi Alecsandri, sînt, în acelaşi timp, pline de dramatism şi justifică starea socială a autorului aflat de mai mulţi ani în străinătate", a subliniat Vasile Dohotaru.

Iurie Braşoveanu s-a născut la 17 noiembrie 1962 în satul Copăceni, raionul Sîngerei. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală" şi Facultatea de Pictură şi Grafică a Universităţii Pedagogice de Stat "Ion Creangă" din Chişinău. Timp de 20 de ani, a fost profesor de pictură la Şcoala de Arte Plastice din Sîngerei şi la cele trei şcoli generale din acest oraş. Din 2001 s-a stabilit cu traiul în oraşul Torino, Italia. A pictat două biserici din R. Moldova şi două – din Italia. De asemenea, a ilustrat 15 cărţi semnate de autori din R. Moldova, România şi Italia, precum şi 13 icoane.

Expoziţia va fi deschisă timp de o săptămînă.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

expoziție , Chisinau , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
990 locuitori

Bocşa este un sat din cadrul comunei Risipeni, raionul Făleşti. Satul Bocşa este situat la 12 km de oraşul Făleşti şi la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 990 de oameni. Satul Bocșa a fost menționat documentar în anul 1666.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.