|
Expoziţie dedicată scriitorului Vasile Vasilache
La Biblioteca Naţională a avut loc inaugurarea expoziţiei eveniment „Vasile Vasilache (1926-2008), eseist, jurnalist, nuvelist, pedagog, romancier, scenarist de film, scriitor".
Expoziţia cuprinde peste 200 de cărţi ale autorului, editate în ţară şi peste hotare.
La eveniment au participat scriitori, profesori, bibliotecari, precum şi rude ale regretatului om de cultură.
Solicitată de MOLDPRES, Eliza Vasilache-Puică, fiica marelui dispărut a menţionat că tatăl său era ca un liant, un colos, în jurul căruia se aduna întreaga familie. „Sfaturile lui ne sînt de folos şi astăzi. Adeseori ne spunea: în vremuri de restrişte, să fiţi împreună, pentru că atunci mai uşor o să puteţi depăşi toate greutăţile", a precizat Eliza Vasilache-Puică.
La rîndul său, scriitorul Vladimir Beşleagă a spus pentru agenţie că a fost coleg de generaţie cu Vasile Vasilache şi au lucrat împreună la revistele „Cultura Moldovei" şi „Nistru".
„El avea mai multă experienţă de viaţă şi literară decît mine. În viaţa mea m-au format trei oameni: tata Vasile m-a educat ca pe-un fiu, criticul literar Vasile Coroban – ca om de cultură, iar Vasile Vasilache m-a introdus în lumea miraculoasă a cuvîntului, a frumosului. Era un vrăjitor al cuvîntului. A lucrat la cărţile sale ca un adevărat bijutier", a remarcat Vladimir Beşleagă.
Potrivit criticului literar Ion Ciocanu, romanul „Povestea cu cocoşul roşu" al lui Vasile Vasilache este primul roman postmodern din R. Moldova. "A fost şi rămîne un scriitor inconfundabil în întreg spaţiul literar românesc", a constatat Ion Ciocanu.
Vasile Vasilache s-a născut pe 4 iulie 1926 în sartul Unţeşti, judeţul Bălţi, azi raionul Ungheni. A debutat editorial cu proza pentru copii „Trişca" şi cu volumul de publicistică „Răsărise un soare în vie" (1961). Este autor al unor excepționale nuvele și romane („Povestea cu cocoșul roșu", „Elegie pentru Ana-Maria", „Surîsul lui Vişnu", „Două mere ţigance", „Tăcerea casei aceleia"), al unor cărți pentru copii („Mama mare, profesoară de istorie"), precum și al unor profunde eseuri. În 1994 a fost distins cu Premiul Naţional şi în 1996 – cu „Ordinul Republicii". Vasile Vasilache s-a stins din viaţă la 7 iulie 2008, la Chişinău. A fost înmormîntat la Cimitirul Central Ortodox din capitală.
Sursa: moldpres.md
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1639
- Populația:
- 1193 locuitori
Buşăuca este un sat şi comună din raionul Rezina, aşezat în regiune de şes şi coline. Satul este situat la o distanță de 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 1193 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bușăuca datează din anul 1639.
Comentarii
(0)