|
Expoziţie aniversară a pictoriţei Eleonora Romanescu (Foto)
La Centrul expoziţional „Constantin Brâncuşi" a avut loc vernisajul expoziţiei personale de pictură a artistului plastic Eleonora Romanescu, deţinătoare a "Ordinului Republicii", laureată a Premiului Naţional, la 90 de ani de la naştere.
Expoziţia cuprinde 128 de lucrări, realizate de pictoriţă de-a lungul anilor.
La eveniment au participat preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu, ministrul Culturii, Monica Babuc, artişti plastici, scriitori, ziarişti, admiratori ai artelor plastice.
Solicitată de MOLDPRES, Eleonora Romanescu a menţionat că este nespus de bucuroasă de faptul că vernisajul expoziţiei aniversare are loc primăvara, în preajma Sfintelor sărbători de Paşti. „Am expus aici lucrări din anii '50 pînă în prezent, din colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei şi din cea personală", a precizat sărbătorita.
În alocuțiunea sa preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu a subliniat că pictoriţa Eleonora Romanescu este apreciată pe toate meridianele globului. „Este un geniu al culorilor. Culorile pînzelor sale ne fac să vedem ţara noastră în toată frumuseţea ei. Eleonora Romanescu este parte componentă a patrimoniului cultural al Republicii Moldova", a constatat Vladimir Hotineanu.
Ministrul Culturii Monica Babuc a accentuat că este nespus de fericită că în timpul mandatului său Eleonora Romanescu a fost distinsă cu Premiul Naţional. „La această aniversare, ea merită să-i oferim toată dragostea poporului", a remarcat Monica Babuc.
Potrivit criticului de artă Tudor Braga, protagonista evenimentului este o personalitate, care a participat la modelarea procesului creator în R. Moldova.
La rîndul său, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Ghenadie Jalbă a afirmat că Eleonora Romanescu are un discurs plastic inconfundabil. „Cunoaşte toate secretele armoniilor cromatice, tradiţiile artei populare. De-a lungul anilor, a instruit mai multe generaţii de pictori", a subliniat Ghenadie Jalbă.
Eleonora Romanescu s-a născut la 26 aprilie anul 1926 la Leuşeni, judeţul Orhei. A absolvit Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. Repin" (astăzi Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală") din Chişinău şi cursurile superioare de pictori-restauratori din Moscova. A avut mai multe expoziţii în ţară şi peste hotare. În 1996 a fost distinsă cu "Ordinul Republicii", iar în 2013 – cu Premiul Naţional.
Expoziţia va fi deschisă pînă la 9 mai.
Reamintim că informații exhaustive despre Istoria artelor plastice, Genurile artelor plastice, Pictori,Instituții de artă, Asociații și colective de creație pot fi găsite la compartimentul «Cultura» al proiectului moldovenii.md.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1616
- Populația:
- 1286 locuitori
Drăgușeni este un sat din cadrul comunei Bobeica, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Hîncești și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1286 locuitori. Satul Drăgușeni a fost menționat documentar în anul 1616.
Comentarii
(0)