Mergi spre compartimentul: Cultura
18 aprilie 2016, 17:08 Cultura views 8241
Moldova şi Franţa au semnat un acord de colaborare în domeniul patrimoniului cultural
18 aprilie 2016, 17:08 Cultura views 8241

Moldova şi Franţa au semnat un acord de colaborare în domeniul patrimoniului cultural

Republica Moldova şi Franţa au semnat astăzi un acord de colaborare în domeniul patrimoniului cultural. Obiectivul acestuia este de a proteja şi a restaura monumentele culturale din Moldova. Documentul a fost semnat de către ministrul Culturii, Monica Babuc, iar din partea franceză de către ambasadorul Franţei la Chişinău, Pascal Vagogne.

Potrivit ministrului Culturii, Monica Babuc, semnarea acordului semnifică un aranjament între ministerele celor două state în ceea ce privește salvgardarea, protejarea și punerea în valoare a patrimoniului național și cultural al ambelor țări.

„Este un eveniment de excepție, asupra căruia lucrăm de mai mult timp. Ministerul Culturii din Republica Moldova și-a asumat responsabilitatea pentru crearea de politici publice și a legislației naționale în ceea ce privește conservarea patrimoniului național. Începând cu anul 2010, Ministerul Culturii a propus spre adoptare mai multe legi în acest sens. Suntem pe faza finală a modificărilor la Codul Penal și cel Contravențional în ceea ce privește înăsprirea pedepselor pentru încălcarea legislației de patrimoniu", a spus Monica Babuc.

Ambasadorul Franţei la Chişinău, Pascal Vagogne, şi-a exprimat speranţa că acest document va servi la protejarea patrimoniului cultural al Moldovei, afirmând că oraşul Chişinău este unul dintre cele mai bogate în spaţii verzi din Europa.

Potrivit arhitectului-şef interimar al Chişinăului, Ion Carpov, acordul semnat între ministerele celor două state reprezintă o experiență prețioasă pentru țara noastră. „Punerea în valoare a patrimoniului cultural a devenit o sarcină foarte importantă pentru noi, fiindcă nu putem dezvolta o anumită filieră fără a ține cont inclusiv și de acest domeniu", a precizat Ion Carpov.

După semnarea acordului, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei au început lucrările Forumului „Urbanism şi dezvoltare economică durabilă la Chişinău". Evenimentul are loc în contextul Zilei internaţionale a monumentelor şi siturilor, marcată pe 18 aprilie.

Dezbaterile depre noile provocări ale urbanizării vor continua pe 19 aprilie. La sesiunea de închidere a Forumului vor fi făcute totalurile concursului privind realizarea proiectelor pentru amenajarea cartierului protejat de pe strada 31 august şi din zona neprotejată a Circului Chişinău. Învingătorul va avea parte de o vizită profesională în Franţa, asigurată de Ambasada acestei ţări, relatează Moldova 1.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Franta , cooperare , cultura , patrimoniu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
1157 locuitori

Dahnovici este un sat din cadrul comunei Bobeica, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Hîncești și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1157 de oameni. Satul Dahnovici a fost menționat documentar în anul 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.