|
O placă comemorativă dedicată academicianului Tadeusz Malinowski a fost dezvelită la Chişinău (Foto)
În cadrul lucrărilor Comisiei interguvernamentale moldo-polone pentru colaborare economică, ce s-au desfăşurat în perioada 30-31 martie la Chişinău, cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la nașterea academicianului Tadeusz Malinowski, astăzi a avut loc dezvelirea plăcii comemorative dedicate savantului moldovean de origine poloneză, fondator al școlii moldovenești de cristalografie.
Ceremonia de dezvelire s-a desfășurat la Institutul de Fizică Aplicată al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, unde reputatul savant a activat mai mulţi ani.
La eveniment au participat preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării al Poloniei, Radoslaw Domagalski-Labedzki, Ambasadorul Republicii Polone la Chişinău, Artur Michalski, diplomaţi, funcţionari de stat, oameni de ştiinţă şi cultură.
În alocuțiunea sa preşedintele AŞM, Gheorghe Duca a menţionat că Tadeusz Malinowski i-a fost profesor la Universitatea de Stat din Moldova.
„Tadeusz Malinowski a fost o personalitate extraordinară. Era un adevărat enciclopedist. Cunoştea mai multe limbi europene şi vorbea o română perfectă. În afară de ştiinţă, era preocupat de cultură. A scris şi cartea „Taina Luceafărului". Cu toate că a venit din Polonia, a promovat întotdeauna limba română şi istoria neamului nostru", a accentuat Gheorghe Duca.
La rîndul său, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării al Poloniei, Radoslaw Domagalski-Labedzki s-a referit la relaţiile moldo-polone, exprimîndu-şi satisfacţia că în ultimii ani acestea au cunoscut o dezvoltare aprofundată. În acelaşi timp, oficialul polonez a subliniat că Polonia are grijă de conaționalii săi, care cu sau fără voia lor s-au pomenit în afara graniţelor, un exemplu fiind şi cel al lui Tadeusz Malinowski.
Tadeusz Malinowski (1921-1996) a fost un fizician ilustru, fondatorul şcolii moldoveneşti de cristalografie, inspiratorul şi organizatorul renaşterii diasporei poloneze în R. Moldova.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1924
- Populația:
- 130 locuitori
Lenin este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului (Transnistria), Republica Moldova. În componența comunei intră localitățile Pervomaisc, Pobeda, Stanislavca și Lenin. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Rîbnița și la 138 km de Chișinău. Conform datelor anului 2007 populația satului constituia 130 de oameni. Satul Lenin a fost înființat în anul 1924.
Comentarii
(0)