Mergi spre compartimentul: Cultura
17 martie 2016, 16:55 Cultura views 5402
Distrugerea obiectelor de patrimoniu cultural va fi pedepsită penal
17 martie 2016, 16:55 Cultura views 5402

Distrugerea obiectelor de patrimoniu cultural va fi pedepsită penal

Deteriorarea intenţionată a obiectelor de patrimoniu cultural va fi sancționată cu o amendă de pînă la 20 de mii de lei sau cu pînă la un an de închisoare.

Prevederea se conține într-un proiect de modificare a Codului penal și a celui contravențional, elaborat de Ministerul Culturii, care a fost adoptat astăzi în prima lectură de Parlament, notează NOI.md.

Proiectul a fost elaborat în scopul îmbunătățirii legislației în vigoare privind protejarea monumentelor de istorie și cultură. Potrivit reprezentanților Ministerului Culturii, procesul distrugerii patrimoniului cultural din Republica Moldova a luat proporții îngrijorătoare.

Inițiativa prevede că pentru distrugerea obiectelor de patrimoniu cultural se va aplica o amendă de pînă 120 de mii de lei sau condamnare la închisoare pe un termen de la 1 la 3 ani. Și efectuarea săpăturilor neautorizate în siturile arheologice va fi sancționată prin lege. Pentru astfel de infracțiuni au fost stabilite amenzi de pînă la 20 de mii de lei. Pedepse aspre au fost institute și pentru sustragerea bunurilor de patrimoniu cultural din siturile arheologice, dar și pentru comercializarea neautorizată a bunurilor arheologice.

Documentul mai stabilește cercul persoanelor abilitate să constate săvîrșirea acestui tip de infracțiuni. Inițiativa a fost susținută de reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare, deși pentru lectura a doua, deputații au declarat că vor înainta propuneri de îmbunătățire a proiectului.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

lege , distrugere , Arhitectura , cultura

Comentarii

 (1)
  • #1 isi999 Răspunde Citează selecţia
    Так смотря что считать памятниками истории и культуры, что выгодно - памятник, а что не выгодно, например памятники погибшим во 2-й мировой,  демонтировать.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
2137 locuitori

Sadîc este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sadîc și Taraclia. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Cantemir și la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2137 de oameni. Satul Sadîc a fost menționat documentar în anul 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.