Mergi spre compartimentul: Cultura
14 martie 2016, 12:32 Cultura views 5423
S-a încheiat ediția jubiliară a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”
14 martie 2016, 12:32 Cultura views 5423

S-a încheiat ediția jubiliară a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”

Cea de-a 50-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor", care s-a desfăşurat în perioada 29 februarie-11 martie, s-a încheiat ieri cu un spectacol prezentat de Valy Boghean şi formaţia sa, la Palatul Naţional „Nicolae Sulac" din Chişinău.

De rînd cu orchestra „Valy Boghean&band", pe scenă au mai evoluat Ansamblul etnofolcloric „Crenguţa de Iederă" de la Universitatea de Stat din Moldova, condus de Maria Iliuţ, Studioul „Iedera" de la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „Artico" în frunte cu surorile Osoianu, interpreţii Mihail Pascalov şi Ala Adarov din Tvardiţa, Taraclia şi alţii.

Solicitat de MOLDPRES, interpretul Valy Boghean a menționat că pentru el este o mare onoare să încheie cu un concert cel mai cunoscut festival din R. Moldova.

"Nu m-am așteptat la o asemenea surpriză din partea Ministerului Culturii. Sîntem o formație relativ tînără. Am venit în fața publicului cu mai multe piese din repertoriul meu, mai vechi și mai noi. Mă bucur că împreună cu colegii mei am avut plăcerea să prezint spectacolul de închidere a acestui eveniment important din viața noastră culturală", a afirmat Valy Boghean.

Prezent la manifestare, compozitorul Constantin Rusnac, Secretarul General al Comisiei Naționale pentru UNESCO a Republicii Moldova, a subliniat că ediția din acest an a Festivalului s-a remarcat prin diversitatea de gen a muzicii interpretate de mari artiști ai timpului.

"A fost un eveniment deosebit, în cadrul căruia au evoluat mari artiști din țară și de peste hotare. Festivalul a devenit cunoscut în lumea întreagă. În acest an, acesta a început pe 29 februarie și s-a încheiat cu o zi mai tîrziu. Recent, am fost sunat de dirijorii Lacombe Pascal și Pierre Migard din Franța și de ilustra violonistă de origine rusă Olga Volkova din Germania, care și-au exprimat dorința să participe la ediția viitoare a Festivalului "Mărțișor", a adăugat Constantin Rusnac.

În cadrul ediţiei jubiliare a Festivalului „Mărţişor", au fost prezentate 45 de concerte, inclusiv 17 – în 13 raioane ale ţării. La Festival au participat formaţii şi artişti din 11 ţări.

Printre participanţii la Festival au fost cîntăreţul de operă din Kazahstan Azamat Jeltîrguzov, soprana Natalia Gavrilan de la Teatrul La Scala din Milano, Italia, originară din R. Moldova, pianistul Tomoko Siromoto din Japonia, acordeonistul Stas Venglevski din SUA şi alte vedete de talie internaţională.

În acest an, Festivalul Internaţional „Mărţişor" s-a extins în România, Ucraina, Italia, Statele Unite ale Americii şi în alte ţări.

Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor" a fost inițiat în martie 1966 de Alexandru Fedco şi Gleb Ceaicovschi-Mereşanu.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Martisor , Festival , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
1454 locuitori

Alexanderfeld este un sat şi comună din raionul Cahul. Alexanderfeld este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Cahul și la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1454 de locuitori. Satul Alexanderfeld a fost întemeiat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.