|
A fost vernisată expoziţia aniversară a pictoriţei Valentina Rusu-Ciobanu (Foto)
La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a avut loc astăzi vernisajul expoziţiei personale a pictoriţei Valentina Rusu-Ciobanu, la 95 de ani de la naştere, relatează MOLDPRES.
Expoziţia cuprinde o selecţie de peste 30 de lucrări de pictură, realizate de artistă de-a lungul timpului - „Fata în roşu", „Fată la fereastră", „Citate din istoria artelor", „Micul dejun" ş.a.
Solicitat de MOLDPRES, scriitorul Vladimir Beşleagă a menţionat că expoziţia Valentinei Rusu-Ciobanu este un eveniment de vîrf al acestei toamne, care l-a impresionat extraordinar.
„Opera Valentinei Rusu-Ciobanu este unică în spaţiul basarabean. Toată viaţa ea a fost o fiinţă retrasă şi a muncit aşa cum i-a dictat vocaţia. Sîntem în faţa unei opere fără pereche în arta noastră. Regretatul ei soţ, Glebus Sainciuc i-a servit ca un scut în viaţă. Ea nu a deviat nici o clipă, nici un milimetru de la ceea ce este arta autentică", a constatat Vladimir Beşleagă.
Potrivit preşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, Valentina Rusu-Ciobanu este un model demn de urmat pentru tînăra generaţie prin tenacitatea, verticalitatea şi talentul de care a dat dovadă.
„Majoritatea lucrărilor sale Valentina Rusu-Ciobanu le-a creat în perioada sovietică, însă n-a fost influenţată de realismul socialist. Ea a găsit o formulă proprie în compoziţiile sale şi a respectat principiile estetice ale artei. Tocmai de aceea lucrările pictoriţei au fost apreciate în cadrul mai multor expoziţii, inclusiv la Bienala Internaţională de Artă 2015", a subliniat preşedintele UAP.
Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 în oraşul Chişinău. Este laureată a Premiului de Stat (1974), Maestru Emerit în Artă (1980). În 1996 este distinsă cu „Ordinul Republicii" şi în 1998 obţine Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir" a Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi în 2010 obţine titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Chişinău.
Expoziția va fi deschisă pînă la 7 decembrie.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1918
- Populația:
- 205 locuitori
Albineţul Nou este un sat din cadrul comunei Albineţul Vechi, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Fălești și la 134 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 205 oameni. Satul Albineţul Nou a fost menționat documentar în anul 1918.
Comentarii
(0)