Mergi spre compartimentul: Cultura
03 februarie 2015, 14:49 Cultura views 7280
Muzeul satului din Chișinău își va completa colecția
Foto: tv7.md
03 februarie 2015, 14:49 Cultura views 7280

Muzeul satului din Chișinău își va completa colecția

Edificiul fostei şcoli ministeriale din satul Pârjolteni, raionul Călăraşi, urmează să fie demontat şi transferat pe bucăţi la Muzeul satului, din Chişinău, pentru conservare. Edificiul datează din secolul al XIX-lea şi este înscris în Registrul patrimoniului naţional.

Viceministrul Culturii în exerciţiu, Gheorghe Postică, a declarat, într-o conferinţă de presă, că sediul fostei şcoli ministeriale a ajuns în stare avansată de degradare, iar problema conservării monumentului de arhitectură este discutată de mai mulţi ani.

„Şcoala urmează să fie adusă în cadrul Muzeului satului. Considerăm că proiectul trebuie susţinut deoarece riscăm să pierdem acest monument de arhitectură important", a spus Gheorghe Postică. Iniţiativa va fi finanţată din bugetul de stat cu 60 de mii de lei.

Muzeul satului este un muzeu etnografic sub cerul liber, ce reconstituie satul basarabean din sec. XVIII-XIX. În prezent muzeul are un singur obiectiv de patrimoniu, Biserica de lemn din Sudarea (Donduşeni).

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

turism , sat , Chisinau , muzeu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
51 locuitori

Hlinaia Mică este un sat din cadrul comunei Rotunda, raionul Edineţ. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 51 de oameni. Satul Hlinaia Mică a fost întemeiat la sfîrșitul secolului XIX. Relieful zonei este deluros, cu soluri de ciornoziom. Localnicii au folosit izvoarele pentru a amenaja cîteva lacuri artificiale, apa cărora este folosită pentru irigare.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.