Mergi spre compartimentul: Cultura
10 februarie 2014, 12:22 Cultura views 10762
Un tînăr vrea să elaboreze enciclopedia moldovenilor celebri
10 februarie 2014, 12:22 Cultura views 10762

Un tînăr vrea să elaboreze enciclopedia moldovenilor celebri

O enciclopedie despre moldoveni celebri. Asta îşi propune să scrie un tînăr din Chișinău. El îşi petrece tot timpul liber în biblioteci pentru a studia biografiile celor care au dus faima acestui petec de pămînt în lume, pentru a le însuma pe toate într-o singură carte. Tînărul este convins că, în acest mod, va creşte nivelul de patriotism al moldovenilor.

Denis Roşca este angajat în cadrul unei companii de construcţii. În timpul liber, el studiază arhivele şi discută cu moldovenii stabiliţi cu traiul în străinătate, cu scopul de a colecta istorii pentru cartea sa. Tînărul spune că peste 1.200 de moldoveni şi-au pus amprenta pe istoria omenirii.

"Samuel Bronfman s-a născut la Otaci. El este întemeietorul celei mai bogate dinastii din Canada, care deţine active la cunoscuta companie producătoare de filme Universal Pictures", a declarat Denis Roşca.

Tînărul spune că există foarte mulţi oameni originari din Moldova care sînt cunoscuţi în întreaga lume după pseudonim, nu cu numele real.

"I.A.L. Diamond este un scenarist care a colaborat cu Marilyn Monroe în filmul "Some Like It Hot" îl cunoaşte toată lumea. În anul 2000 a fost declarat cea mai bună comedie din toate timpurile, este scris de Itzik Dominici care este născut în Ungheni", a adăugat Denis.

Angajaţii bibliotecilor spun că fac tot ce le stă în puteri pentru a-l ajuta pe Denis Roşca să-şi realizeze visul.

"Este un utilizator fidel al bibliotecii noastre. Vine foarte des pe parcursul mai multor luni. Se documentează în ultimul timp despre oameni care sînt marcanţi pentru Republica Moldova", a menţionat bibliotecara Natalia Bolgaru.

Printre personalităţile care vor fi incluse în cartea lui Denis Roşca sînt chirurgul Nicolae Sclifosovski, originar din Dubăsari, vestitul dirijor şi compozitor israelian Garry Bertini, născut la Donduşeni, dar şi campionul lumii la box, categoria supergrea, Roman Greenberg, originar din Bălţi.

Tînărul vrea să editeze enciclopedia într-un tiraj de 2.000 exemplare. Şi, întrucît acest lucru necesită şi investiţii pe măsură, el speră că va găsi pe cineva care să-l sponsorizeze.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , personalitati , carte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
1740 locuitori

Şaptebani este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Şaptebani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aflat la distanța de 22 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1740 de oameni. Satul Șaptebani a fost menționat documentar în anul 1425.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.