Mergi spre compartimentul: Istoria
03 septembrie 2013, 15:27 Istoria views 17988
03 septembrie 2013, 15:27 Istoria views 17988

Un secret al istoriei ar putea fi dezvaluit pe 20 septembrie. Unde e inima lui Suleiman Magnificul


Foto: stirileprotv.ro

In aceasta luna, o echipa de cercetatori din Ungaria va publica un raport despre inima celui mai cunoscut personaj istoric ale Turciei, Suleiman Magnificul. BBC News explica de ce a devenit acest lucru foarte important pentru istorici.

In urma cu 477 de ani, cardinalul Richelieu descria batalia de la castelul Sziget ca fiind "lupta care a salvat civilizatia". Intr-un final, turcii musulmani au cucerit orasul, in septembrie 1566, insa au avut pierderi atat de mari - inclusiv moartea sultanului Suleiman Magnificul - incat nu au mai amenintat Viena timp de 120 de ani.

Acum, cercetatorii sapa in pamant si in arhive pentru a cauta inima sultanului. Legenda spune ca Suleiman Magnificul a ajuns la acest castel cu 10.000 de trupe otomane, in august 1566. Castelul se afla exact in drumul sau spre Viena, pe care se astepta sa o ocupe, intr-un plan ambitios de cucerire a vestului Europei. Insa Miklos Zrinyi, comandantul garnizoanei castelului - formata din doar 2.300 de oameni - a luptat atat de curajos incat i-a oprit pe turci din actiunea lor razboinica. Zrinyi a murit intr-un final, in timp ce flacarile cuprindeau castelul.

Suleiman a murit si el, insa in cortul sau de sultan, iar unele surse sustin ca acest lucru s-a intamplat din cauza socului pe care l-a avut in urma victoriei obtinute cu extrem de multe pierderi din partea sa. De altfel, el avea 72 de ani si se lupta cu maghiarii de 40 de ani.

Corpul sau a fost dus inapoi la Constantinopole, insa inima sa a fost ingropata acolo in Ungaria, intr-un mormant care s-a transformat ulterior intr-o biserica catolica, dedicata Fecioarei Maria. Cel putin asa scrie pe zidurile bisericii Turbeki, aflata in estul orasului.

Insa acest lucru poate fi doar o poveste istorica, explica profesorul Pap, in conditiile in care inscriptia de pe biserica a fost montata in 1916, de catre preotii locali, din motive politice. Acum, profesorul Pap a fost rugat sa gaseasca adevaratul loc unde se afla inmormantata inima lui Suleiman, tot din motive politice, mai scrie BBC News.

Profesorul Pap si echipa sa de cercetatori au combinat toate informatiile, iar rezultatele vor fi facute publice pe 20 septembrie.

Sursa: stirileprotv.ro

Cuvinte cheie:

secret , istoria , Turcia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1569 locuitori

Cioropcani este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Stolniceni, Bulhac și Cioropcani. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 141 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1569 de oameni. Satul Cioropcani a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.