Spre compartiment: Istoria
19 ianuarie 2024, 16:30 Istoria views 2015
Culesul strugurilor în Moldova cu mai bine de 100 de ani în urmă
19 ianuarie 2024, 16:30 Istoria views 2015

Culesul strugurilor în Moldova cu mai bine de 100 de ani în urmă

Expertul în patrimoniu cultural și fostul șef al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a publicat un video inedit în care putem vedea cum se recoltau strugurii în Moldova cu mai bine de 100 de ani în urmă.

"Să mergem pentru 45 de secunde în anul 1911, ... într-o vie boierească din sudul țării...", a scris el.

În videoclipul unic apar imagini de la culesul strugurilor în sudul țării, în viile coloniei franceze Chabot, în 1911.

Colonia unică din Shabag-Shabo a fost fondată cu 200 de ani în urmă de coloniștii elvețieni care au început să cultive pe aceste pămînturi soiuri tehnice de struguri și să producă vinuri de înaltă calitate, care erau servite, printre altele, la curtea împăratului. Vinurile de Shabo au fost recunoscute în Imperiul Rus ca fiind printre cele mai bune și erau servite la curtea din Sankt Petersburg.

Vă reamintim că mai multe informații despre istoria Moldovei din cele mai vechi timpuri și pînă în prezent, despre cultura, dezvoltarea, bucătăria, natura și turismul ei puteți găsi pe site-ul moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

struguri , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
3427 locuitori

Gura Bîcului este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Este amplasat la o distanță de 35 km de orașul Anenii Noi și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3427 de oameni. Prima atestare documentară a satului (cu numele Davidova) datează din anul 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.